još u travnju

Prije napada: Kim Jong-un slao gas-maske Bašaru al-Asadu!

bashar al assad,sirija (1)
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.08.2013.
u 07:28

Pošiljka u kojoj su bile i gas-maske zaplijenjena s broda koji je 3. travnja uplovio u Tursku

Sjeverna Koreja pokušala je izvesti gas-maske u Siriju, no one su, zajedno s oružjem i streljivom, zaplijenjene u Turskoj. Javlja to AFP, koji napominje da se zapljena dogodila 3. travnja, no tek u trenutku kada SAD prijeti vojnom akcijom u Siriji zbog navodnog napada kemijskim oružjem na civile, informacija o tome puštena je u javnost.

Američka vojska potvrdila je da je brod Al En Ti Sar registriran u Libiji napustio Sjevernu Koreju ranije ove godine te da je za vrijeme puta do Sirije bio praćen u koordinaciji s drugim zemljama. Brod je kroz Dardanele uplovio 3. travnja, nakon čega su ga turske vlasti po nalogu američkih zaustavile i pretražile. Zaplijenjeno je 1400 pušaka i pištolja te oko 30.000 metaka, kao i gas-maske koje su trebale poslužiti kao zaštita u kemijskim napadima.

Amerikanci vjeruju da su zaplijenjena dobra trebala biti iskrcana u Turskoj i potom kopnenim putem poslana snagama Bašara al-Asada. Turska je uhitila i kasnije dignula optužnicu protiv kapetana broda, koji je navodno sve to potvrdio. Podsjetimo, Sirija je pod sankcijama Europske unije, SAD-a i njenih saveznika koji zabranjuju prodaju oružja toj zemlji, a Sjevernoj Koreji UN je zabranio prodaju i kupnju nuklearnog oružja.

>>Kerry: Ovo nije ponašanje vlade koja ništa ne skriva

>>Assad prijeti: Ako zapucate, požalit ćete kao u Vijetnamu!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?