PLATFORMA

Prije godinu dana srušen je Daytonski sporazum u FBiH

mostar
VL FOTO
16.03.2012.
u 09:33

U aktualnoj Vladi i Uredu predsjednika samo je jedna Hrvatica iz Bosne. To je Branka Đurić iz Brčkog. Svi ostali ministri Hrvati iz stranaka platforme dolaze s područja Hercegovine.

Stranke političke platforme uspostavile su prije godinu dana vlast u Federaciji BiH, što je drugi put prouzročilo najtežu političku krizu otkako je potpisan Daytonski mirovni sporazum za BiH 1995. godine. Nakon što su propali pregovori vodećih stranaka SDP-a BiH i SDA s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990. uz posredovanje OHR-a, međunarodna uprava i najsnažnije svjetske administracije dale su jasan signal bošnjačkom političkom bloku da uspostavi vlast bez većinskih hrvatskih političkih predstavnika.

Pet trećina od 17

Na izvanrednim sjednicama Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH 17. ožujka 2011. godine, zastupnici SDP-a i SDA uz potporu HSP-a BiH i Narodne Stranke Radom za boljitak izabrali su predsjednika i dvoje zamjenika, a zatim i Vladu Federacije. Sve te odluke osporilo je, sukladno Izbornome zakonu i Ustavu Federacije i Bosne i Hercegovine, jedino mjerodavno tijelo - Središnje izborno povjerenstvo, no na kraju je presudio Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dajući prednost SDP-ovoj koaliciji, iako nije bio izabran dovoljan broj Hrvata u Domu naroda. Međunarodna uprava i platformaši uvjeravali su cijelu javnost da je pet ustavna trećina od sedamnaest zastupnika. Inzko je, međutim, svoj potez tada opravdao potrebom donošenja entitetskog proračuna što se, međutim, u slučaju nedonošenja državnog proračuna pokazalo isključivo demagogijom. Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić prvi se izvan bloka dva HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora BiH zauzeo za rekonstrukciju federalne Vlade, smatrajući da bi se na taj način stabilizirale političke prilike budući da su sada očiti neskladi između različitih razina vlasti. 
Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara uvjeren je u rekonstrukciju federalne vlasti. 
“Postoje objektivne okolnosti zbog kojih treba provesti rekonstrukciju, ili bolje rečeno uspostaviti zakonitu vlast jer je ova sadašnja ustrojena kršenjem ustava i zakona”, rekao je Čavara za Večernjak.

Što prije

Po njegovim riječima, razgovori na najvišim stranačkim razinama o tome su vođeni te se očekuje provedba ovoga dogovora. Za dopredsjednika Središnjeg odbora HDZ-a 1990 i glasnogovornika ove stranke Vesu Vegara situacija je više nego jasna.

“Događa se ono što smo znali i prije godinu dana. Ne samo da je vlast neustavna i nezakonita nego je i iznimno nekompetentna i neučinkovita. Posve je jasno da je jedini način da se to promijeni generalni remont. Ta vlada vapi za stručnim i sposobnim osobama koje bi mogle dati nadu za izlazak iz krize”, rekao je Vegar.

Dodao je da će šteta biti manja što se prije provede rekonstrukcija aktualne vlasti.

Komentara 2

Avatar bucalo
bucalo
23:41 16.03.2012.

a moj zoka dobro ti govoris a tko nam je to nametno nego oni koji traze sebi fotelje,znadu dobro oni koji dolaza iz eu i sad sto se tamo dogadja, al oni tamo im zazele dobrodoslicu i njima lipo a nasi gledaju samo svoj interes ,zalosno al to je moje vidjenje......

OL
oldday
07:59 17.03.2012.

Pa više i ptice na grani znaju da se bosanski HDZ-ovi ne bore za prava Hrvata nego isključivo za fotelje. Moglo bi se i o tome ponešto napisati!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?