Posljednji rok

Prijave za glasovanje za parlament EU do sutra

Izbori
02.04.2013.
u 09:45

Za glasovanje u BiH i dijaspori prijavilo se svega 0,1 posto birača s hrvatskim dokumentima koji imaju pravo birati zastupnike u EU

Još danas i sutra hrvatski državljani s pravom glasa u BiH mogu se registrirati i glasovati na predstojećim izborima za Europski parlament koji će se održati 13. i 14. travnja ove godine. Veliki broj hrvatskih državljana još uvijek nije informiran o tome da za sudjelovanje na ovim izborima trebaju obaviti aktivnu registraciju, što je novost u odnosu na dosadašnje izbore.

Slab odziv


Tu je proceduru razmjerno vrlo jednostavno izvesti, potrebno je samo dostaviti osnovne podatke u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu, ili pak generalne konzulate u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. Postoji i još jedna mogućnosti, no ona je kompliciranija i vjerojatno će stvoriti gužve na biralištima ta dva dana kada se budu održavali izbori diljem dijaspore i u BiH. Naime, oni birači koji nemaju prebivalište u RH, a nisu se aktivno registrirali moći će na dan izbora, temeljem člana 57. Zakona o registru birača, pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje koje izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva RH u inozemstvu. Zabrinjavajući su međutim podaci Ministarstva uprave RH po kojima se tek nekoliko stotina osoba registriralo za glasovanje. Po službenim podacima broj registriranih ne prelazi 0,1 posto od ukupnog broja birača u BiH i dijaspori. Naime, po službenim podacima u inozemstvu je 412.628 i registrirani su u 27 država. Najviše ih je zainteresirano za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu u Bosni i Hercegovini, no i ovdje se radi o simboličnom broju o tek 200-njak osoba. Na potrebu registracije upozorio je i hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić koji je istaknuo potrebu da se podnese prijava te da je to jedan od uvjeta za glasovanje. U BiH postoji potencijalnih 263.435 upisanih birača, dok se ukupan broj s hrvatskim domovnicama kreće oko 290.000. Slični, poražavajući podaci su i u drugim susjednim državama što sugerira da će biti ozbiljnih problema za 11 dana kada se otvore birališta.

Prethodna registracija


Istodobno, osobe koje imaju prebivalište u RH, a koje trenutačno borave u BiH, i kojih nije zanemarivi broj moraju se obvezno prethodno registrirati do sutra. U suprotnom neće moći glasovati na dvodnevnim izborima za Europski parlament. Kako su objasnili, zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju mogu se podnositi osobno, poštom, faksom i e-mailom Veleposlanstvu ili konzulatima RH u BiH. U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati zahtjev. Kada se zahtjev šalje poštom, faksom ili e-mailom (skenirano) podnositelj zahtjeva mora priložiti i preslik valjanog identifikacijskog dokumenta (hrvatska putovnica ili osobna iskaznica) na croemb.sarajevo@mvep.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?