Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Prijava platformašima zbog urbicida u Stocu

Fantomskom udruženju SDP-a - Forumu mladih dana obnova spomenika nacionalne kulture, čime se de facto financira stranka
08. listopada 2011. u 14:20 0 komentara 7 prikaza
stolac
Foto: Frano Matić

Općinsko vijeće Stoca održalo je redovitu sjednicu na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o izmjenama i dopunama proračuna Općine Stolac za 2011. godinu, kao i rješenjima za dodjelu građevinskog zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana u Gospodarsko-poslovnoj zoni Hodovo.

Najduža rasprava

Posebno je bilo riječi o nezakonitim rješenjima Ministarstva prostornog uređenja FBiH kojim se daje odobrenje za izvođenje radova na obnovi nacionalnih spomenika u Stocu. Najviše vremena posvećeno je raspravljanju o nezakonitim rješenjima ministarstva prostornog uređenja FBiH kojim se pojedinim nevladinim udruženjima daje odobrenje za izvođenje radova na obnovi objekata koja su proglašena nacionalnim spomenicima kulture, a objekti i zemljište se nalaze u vlasništvu Općine Stolac. Načelnik je izvijestio da nelegalni ministar Desnica Radivojević izdaje sporna rješenja bez da investitori imaju dokaz o pravu gradnje (vlasnički list ili odluku nadležnog tijela vlasnika) nepoštujući Općinu Stolac kao vlasnika predmetnog zemljišta kao i izdajući rješenja koja su protivna postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji općine Stolac. Također, svojim dopisom je izvijestio resornog ministra o nezakonitosti donesenih rješenja kao i Ured visokog predstavnika od kojih se očekuje odgovor.

Privatnicima u džep

Općinsko vijeće u konačnici je zaključilo da je ovo samo nastavak pravnog nasilja i razvlašćivanja općina od nelegalne Vlade Federacije BiH i da će u koliko se ovakvi postupci nastave donijeti odgovarajuće odluke u cilju zaštite svoje imovine, a protiv odgovornih osoba podnijet će odgovarajuće prijave. 
Nedavno je Večernjak pisao kako je rehabilitacija nacionalnog spomenika Sahat-kule u Stocu posljednji primjer nezakonitih postupaka. Pri tome se odobreno ‘nevladinoj’, a u stvari SDP-ovoj udruzi Forum mladih Stolac, koju vodi Nerin Dizdar, poznat po izazivanjima međunacionalnih incidenata u Stocu, da vodi obnovu objekata i da se ne poštuje stvarni vlasnik - Stolac.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.