JAČANJE KONKURENCIJE

Pretplatnici mogu mijenjati telekom-operatera, ali ne i broj

mobiteli telefoniranje
VL
01.08.2011.
u 09:19

Prenosivost brojeva konačno stupa na snagu, čime će se pojačati konkurencija između tri velika i jedanaest manjih operatera

Korisnici usluga fiksne telefonije od danas će moći nastaviti koristiti ove usluge mijenjajući telefonske operatere, ali ne i telefonski broj.

Naime, sukladno odluci Regulacijske agencije za komunikacije (RAK) u BiH slobodno će se moći prenijeti telefonski broj u jedan od tri velika telekom-operatera u Bosni i Hercegovini i jedanaest manjih.

Tehnički problemi

Odluka o početku primjene prijenosa usluga telefonskih brojeva nekoliko je puta odgađana radi tehničkih problema i nemogućnosti ostvarenja takvih pogodnosti. Prenosivost brojeva u načelu omogućava, primjerice, da netko iz Sarajeva koji je do tada plaćao usluge BH Telecomu, nastavi koristiti telefonske usluge u HT-u Mostar. To je jednako moguće napraviti i s M:telom, ali i s jedanaest drugih manjih operatera fiksne telefonije T3, AirABA, ANEKS, Crumb Group, Logosoft, EuroproNET, Bosnia, AKT Online, M&H Company, ELTA – KABEL, Telemach i Telrad. 
Kada korisnik bude pozivao drugog korisnika, a koji je u međuvremenu promijenio telekom-operatera, pozivatelj će biti obaviješten o prijelazu i izboru novog operatera fiksne telefonije. Pri tome će sve osobe koje budu htjele promijeniti telekom-operatera trebati jednokratno platiti određeni novčani iznos. RAK je ograničio da maksimalan iznos za takvo što ne treba biti veći od 30 maraka. 
Odluka oko prenosivosti brojeva unutar fiksne telefonije tek je uvod u sljedeći korak koji će omogućiti da korisnici usluga mobilne telefonije slobodno prijelaze kod drugih operatera u slučaju ukoliko imaju povoljnije uvjete, a da istodobno zadrže stari telefonski broj.

Male promjene

Do sada je HT Mostar kasnio za početak realizacije ove usluge jer su u nekoliko navrata bili poništavani natječaji za nabavu opreme koja omogućava prenosivost brojeva. Oprema je nabavljena i sljedećih dana ova će usluga biti jednako moguća u HT-u Mostar kao i ostalim operaterima. Istodobno, u druga dva operatera ovo su već odavno proveli. Dosadašnja iskustva u susjednim zemljama su pokazala da se vrlo mali broj ljudi odlučuje za promjenom tradicionalnog operatera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?