Poslovni potez

Prekopava staru deponiju, a iza sebe ostavlja čist okoliš

smece
Srećko Stipović
06.01.2012.
u 10:16

Marinko zapošljava i deset Roma. Zanimljivo je naglasiti da na ovaj način prostor koji je bio deponija postaje čisto zemlište koje može biti zelena površina

Marinko Grabovac iz Viteza došao je na ideju da potpuno prekopa staro viteško smetlište gdje se gradski otpad odlagao više od trideset godina. U početku je iznajmljivao rovokopač kako bi sanirao smetlište a kada je vidio da se od prodaje sekundarnih sirovina može nešto i zaraditi kupio je stroj i zaposlio deset Roma koji već tri mjeseca rade na sanaciji starog viteškog smetlišta.

Slali inspekciju

-U početku je bilo otpora. Zavidni ljudi su mi slali inspekciju kako bi zaustavili radove na sanaciji starog viteškog smetlišta. Međutim dobio sam sve suglasnosti MZ Rijeka i nakon što ja prekopam i očistim prostor, mjesnoj zajednici ostaje uređeno zemljište na kojem može graditi sportske terene. Istina da nemam interes ne bih ni radio ovaj posao ali svima je to bilo ‘pred nosom’ ali nitko se nije htio prihvatiti posla- govori nam Marinko dok pokazuje očišćen i uređen prostor koji je ostao nakon što je rovokopač prekopao smeće a Romi izdvojili sekundarne sirovine. Marinko je u početku angažirao privatnog poduzetnika da prekokopava smetlište na koje je i Unprofor odlagao svoje smeće.

Čist okoliš

Međutim kada je uvidio da mu je jeftinije kupiti svoj rovokopač, odlučio se za neovisnost od bilo koga. -Na ovim poslovima radi deset Roma već tri mjeseca. Zadovoljni oni, zadovoljan ja a iza sebe ostavljamo čist okoliš koji mjesna zajednica može prenamijeniti u što hoće. Nakon svega ovdje će se zasijati i trava pa to može biti lijepo izletište, sportski tereni itd. Mislim da previše smeća bacamo, da ustvari bacamo novac koji ja evo sada vadim iz zemlje. Kada bi komunalna poduzeća ili privatne firme dobile koncesiju na smeće sve bi izgledalo drukčije. Smeće bi se izdvajalo, selektiralo i prodavalo. Sasvim mali procenat išao bi na gradski deponij koji je već postao tijesan za općinu Vitez, dodaje Marinko. Romi s kojima smo razgovarali za vrijeme posjeta bivšem viteškom smetlištu, veoma su zadovoljni što rade za Marinka. -Nemamo nikakvih problema. Radimo i zaradimo našu dnevnicu. Kamo sreće da je više ovakvih poslova i poslodavaca, govore Romi dok se uspinju na teški stroj za zajedničku sliku. Izgleda i ovdje se potvrdila ona narodna da novac prolazi pored nas samo treba ispružiti ruku i uzeti ga . Marinko je to već učinio.

Komentara 1

EX
excell
04:36 07.01.2012.

čovjek spojio ugodno sa korisnim,,no hrvatska jal je svugdje prisutna...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?