PLAN SDA

Preko izmjena zakona onemogućiti ulazak Radončića u vlast

Radončić
22.06.2012.
u 09:31

SDA protiv izmjena Zakona o sukobu interesa, jer se tako udovoljava političkom dogovoru SDP-SBB

Međustranačke trzavice izazvane raskidom dosadašnje i uspostavom nove koalicije na svim razinama vlasti, primijetile su se i na jučerašnjem zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Prijedlog zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH da se po žurnom postupku izmijeni Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH naišao je na oštar otpor zastupnika SDA.

Predloženim zakonskim izmjenama predviđa se da su izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih dužnosti i savjetnici koji su vlasnici osnivačkog kapitala u privatnim poduzećima dužni u roku od osam dana nakon preuzimanja javne dužnosti upravljačka prava u privatnom poduzeću prenijeti na osobu koja nije njihov bliski srodnik. Predsjednik Kluba zastupnika SBB BiH Mirsad Đugum kazao je da u sadašnjem zakonu postoji imovinska diskriminacija, a posebno prema ljudima koji su imali ili imaju svoje imovinsko vlasništvo u privatnom sektoru.

Očito je kako su zakonske izmjene motivirane najavljenim ulaskom čelnika SBB-a Fahrudina Radočića u vlast. Budući da je on još uvijek većinski vlasnik Avaza mogao bi biti u sukobu interesa. Imajući to u vidu ne čudi protivljenje SDA. Tako je Šefik Džaferović kazao kako je do ovakve inicijative došlo nakon posljednjih razgovora oko uspostavljanja nove parlamentarne većine i najave da će određene osobe obavljati određene dužnosti. 
Za SDA je, kaže on, neprihvatljivo donositi zakon da bi se udovoljilo jednom političkom dogovoru. Budući da pri izjašnjavanju o zahtjevu SBB-a, da se ove izmjene zakona razmatraju po skraćenoj proceduri, nije bilo potrebne entitetske većine, taj prijedlog je upućen Kolegiju Zastupničkog doma na usuglašavanje.

Zastupnički dom je jučer odgodio imenovanje jednog srpskog i jednog bošnjačkog člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH do okončanja tekućeg izbornog procesa, odnosno do održavanja izbora. Povjerenstvo za izbor i imenovanje je najbolje ocijenilo dosadašnjeg člana SIP-a Tihomira Vujičića iz srpskog i Ahmeta Šantića iz bošnjačkog naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?