Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Preispitivanje Federacije BiH

Čavara vjeruje da OHR nema nadležnost nad provedbom Washingtonskog sporazuma o Federaciji
23. prosinca 2011. u 09:59 0 komentara 2 prikaza
marinko cavara
Foto: Zvonimir Ćorić

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu FBiH Marinko Čavara jučer je uputio zahtjev visokom međunarodnom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da suspendira prijeporni nalog i omogući uspostavu legalne vlasti.

Novi zahtjev

Uz redovit zahtjev na početku svake nove sjednice da Parlament odbaci sve prijedloge i odluke koje je donijela platformaška vlada smatrajući je nelegalnom, oko čega su se kolege zastupnici ponovno morali očitovati, Čavara je sada otišao i korak dalje ‘naoružan’ stajalištem Ustavnoga suda Federacije BiH koji je na njegovo zastupničko pitanje poručio da ne može odlučivati o tome je li vlast u FBiH legalna. Službeni odgovor iz OHR-a još nije stigao, no postoji i nastavak ove svojevrsne igre s obzirom na to da sada međunarodna uprava tvrdi da se ipak može preispitati legalnost putem Ustavnoga suda na način da se zatraži jesu li odluke koje je donijela tako imenovana vlada legalne. Iako takvo mišljenje ne bi bilo obvezujuće za OHR, visoki dužnosnik je pojasnio kako bi se visoki predstavnik ipak povinovao toj odluci. No, Čavara je jučer s govornice federalnog Parlamenta ustvrdio da visoki predstavnik više ne može održavati privremenu odluku o suspenziji rješenja Središnjeg izbornog povjerenstva koje je ocijenilo da vlast u Federaciji nije legalno izabrana jer nije bio izabran federalni Dom naroda.

Prijeporne odluke

“Jasno je nakon stajališta Ustavnoga suda FBiH kako se ne može uopće očekivati donošenje bilo kakve odluke oko legalnosti vlasti jer to naprosto nije njihov posao. Naime, u pravorijeku Ustavnoga suda navodi se da uopće nije nadležan za ocjenjivanje pojedinačnih odluka zakonodavne vlasti nego samo ocjenjivanje je li određeni zakon ili propis sukladan Ustavu”, rekao je Čavara. Po njemu jedino rješenje je ukidanje prijeporne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka i prepuštanje konačnome sudu Središnjeg izbornog povjerenstva i Sudu Bosne i Hercegovine. 
Čavara je također zatražio i da se OHR izjasni ima li nadležnost nad provedbom Washingtonskog sporazuma budući da su ova pitanja u domeni ovoga dokumenta i entiteta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.