Bariša Čolak

Preispitati ulogu stranih sudaca i tužitelja u BiH

colak
Stojan Lasić
16.11.2011.
u 11:19

Trebamo raditi na tome da domaće snage konačno preuzmu ulogu u svim segmentima našeg društva, kazao je ministar Čolak

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak smatra da mora biti preispitana uloga stranih sudaca i tužitelja u BiH. “S obzirom na to da još imamo strance u Sudu, Tužiteljstvu i Ustavnom sudu BiH, trebamo raditi na tome da domaće snage konačno preuzmu ulogu u svim segmentima našeg društva, jer je to, ne samo legitiman zahtjev, već i ono što jedno društvo čini društvom i jednu državu državom. U vremenu koje dolazi moramo ozbiljno razgovarati o stranim sucima i tužiteljima u pravosuđu BiH”, rekao je Čolak za Glas Srpske.

Govoreći o posljednjem sastanku u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa BiH s EU, za koji predstavnici RS-a smatraju da je bio na tehničkoj razini, Čolak je naveo da je teško dati potpunu ocjenu tog skupa sve dok se ne dobiju preporuke EK. “Dobro je da je sastanak održan, bez obzira na organizacijske probleme i dobro je što se razgovaralo i što je obuhvaćen velik broj tema.

Nadam se da ćemo do idućeg sastanka mnoge sporne stvari koje nisu dobre otkloniti. Prioritet bi trebalo da bude kvalitetnije rješavanje pitanja apelacija u Sudu BiH”, kaže Čolak. Prema njegovim riječima, oni koji primjenjuju određene zakone i koji rade, konkretno u Sudu i Tužiteljstvu BiH, najbolje mogu prosuditi što bi trebalo mijenjati. “Kada se konkretno radi o pitanjima Suda i Tužiteljstva, sve moramo staviti na stol i ići u smislu popravljanja određenih rješenja, a ne povlačenja poteza koji bi devalvirali određenu instituciju.

Nema razloga zašto ne bismo precizno razgraničili nadležnosti i uredili apelacioni postupak ili ustanovili poseban sud, koji bi preispitivao prvostupanjske odluke donesene od Suda BiH”, kaže Čolak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?