Šestorka

Predsjedništvo se u FBiH bira iz 10 županija

EU parlament
23.03.2013.
u 12:18

Sljedećih dana nastavljaju se razgovori ključnih stranaka kako bi se razradio model izbora

Čelnici šest od sedam najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini složili su se jučer na sastanku u Bruxellesu oko načela izbora za članove Predsjedništva zemlje, potvrdili su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

- Konceptualno smo sada bliže dogovoru oko modela nego što smo bili prije. Ponovili smo i načela od ranije poznata da predstavnici jednoga naroda neće nametati predstavnike u vlasti drugima”, rekao je Ljubić nakon sastanka koji je potrajao više od šest sati. Čelnici sedam glavnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini sastali kako bi s predstavnicima Europske komisije razgovarali o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”, čime bi se eliminirala diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Dogovorena načela

Predstavnici šest stranaka izrazili su optimizam da bi se na sastanku u okviru političkog dijaloga s BiH 11. travnja u Mostaru, na kojem će sudjelovati i povjerenik za proširenje Štefan Fuele, mogao postići konačan dogovor. 
- Danas smo nešto bliže konačnom rješenju. Potvrdili smo dosadašnja načela na koji način želim provesti tu sudsku odluku. Što se tiče Doma naroda, to je lakše pitanje za koje smo osnove već ranije dogovorili. Što se tiče članova Predsjedništva, oni će se u Federaciji BiH birati u 10 izbornih jedinica, dakle županija”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Dogovorena su načela prema kojima će se članovi Predsjedništva birati izravno, pri čemu će Republika Srpska biti jedna izborna jedinica, a Federacija BiH 10, koliko ima i županija. U Federaciji će se uvesti elektorski sustav, koji treba pomiriti građanski i nacionalni pristup. Svaki građanin bez obzira na nacionalnu pripadnost moći će se kandidirati za člana Predsjedništva.

Kalkulacije

“Nakon sastanka u Bruxellesu mislim da smo mnogo bliže rješenju za provedbu presude “Sejdić - Finci” nego što smo ikada bili”, rekao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija. 
Predsjednik HDZ-a 1990. najavio je da će se razgovori nastaviti i da će se analizirati na konkretnim brojkama kako bi se provjerilo jesu li prihvatljiva rješenja.

“U ovome trenutku nismo prijedloge odbacili ni prihvatili, ali ćemo ih u svakom slučaju analizirati. Sljedećih dana će se nastaviti razgovori predstavnika u BiH. Mi smo očekivanja da možemo doći do dogovora do 11. travnja kada je planiran dolazak Fuelea i Jaglanda u BiH”, ocijenio je Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?