ŽIVOTNA BITKA

Predsjedniku SDA ovo je čak 13. operacija u zadnjih šest godina

Sulejman Tihić
05.10.2013.
u 11:17

Tihić je dobro podnio informaciju o dijagnosticiranoj bolesti te je sam izišao iz sarajevske bolnice odakle se uputio za Njemačku

Predsjednik SDA Sulejman Tihić zadnja dva dana nalazi se u prestižnoj njemačkoj klinici Heidelberg University Hospital kako bi mu bile odstranjene metastaze tumora na mozgu koje su tijekom detaljnih pretraga otkrili sarajevski liječnici samo nekoliko dana ranije.

U Njemačku na liječenje

Na čak 13. operaciju u zadnjih šest godina Tihić je otišao medicinskim zrakoplovom, jer je zbog tek preležane stomačne viroze bio previše iscrpljen za putovanje redovitom zrakoplovnom linijom. Ipak, njegovi suradnici, koji su neposredno prije Tihićevog odlaska u Njemačku bili u kontaktu s njim, kažu da je mentalno dobro podnio informaciju o dijagnosticiranoj bolesti te da je sam, odnosno bez ičije pomoći, izišao iz sarajevske bolnice odakle se uputio u zračnu luku. Klinika u kojoj se trenutačno liječi nije mu nepoznata, jer su mu prije pola godine liječnici tamo odstranili benigne polipe s plućnih krila. Slobodna Bosna piše da će Tihić biti operiran najmodernijom metodom uz pomoć tzv. „cyber knife“ uređaja, odnosno kibernetičkog noža koji preko usmjerenog radijskog zračenja vrlo precizno odstranjuje maligne stanice ne oštećujući okolno tkivo. U Tihićevom slučaju to je iznimno važno, jer se jedna od tri otkrivene metastaze nalazi na vrlo nepristupačnom mjestu na malom mozgu.

Terapije poslije operacije


No, Tihićev oporavak neće zavisiti samo od operativnog zahvata, već i od vrlo zahtjevog postoperativnog procesa koji uključuje intenzivne terapije. Za izmoren organizam, kakav je Tihićev, to će biti vrlo naporno. Predsjednik SDA proteklih je godina imao velikih zdravstvenih problema, od kojih su barem neki izazvani boravkom u zatvoreničkim logorima u Srbiji na početku rata. Dva operativna zahvata u proteklih šest godina bila su iznimno teška i zahtjevna. Prvo je bila operacija kuka u rujnu 2007. godine, koja je izvedena u Sarajevu. Nepunih pola godine kasnije Tihiću je dijagnosticiran tumor debelog crijeva. Uspješna devetosatna operacija uklanjanja tumora izvedena je u Ljubljani, ali je oporavak trajao prilično dugo. Nakon nekoliko godina, Tihić je ponovno bio izložen tretmanu kemoterapijom, jer su kontrolni nalazi markera tumora bili blago uvećani. Cijelo to vrijeme Tihić je ostao na čelu stranke, a i sada se od njegovih najbližih suradnika može čuti kako se očekuje njegov povratak redovitim obvezama već nakon mjesec dana, odnosno nakon, kako se svi nadaju, uspješnog liječenja. Do sada je Tihić uvijek izlazio kao pobjednik iz borbe s bolestima koje ga nisu štedjele.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?