INICIJATIVA

Predsjednik RH i Vlada izlaze s platformom politike prema BiH

opatija, ekonomija, kosor, josipović (1)
Nel Pavletić/PIXSELL
12.01.2011.
u 08:44

Platformu hrvatske politike prema BiH usuglasit će predsjednik države i predsjednica Vlade, nakon toga objava

Prvi put od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma predstavnici političke vlasti u RH, predsjednik Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor izići će sa zajedničkom platformom hrvatske politike prema BiH.

Platformu rade s Vladom

“Vlada i ja izaći ćemo sa zajedničkom platformom politike prema BiH, kao i prema nekim drugim pitanjima, jer smo prema Ustavu sukreatori vanjske politike”, priopćio je jučer novinarima predsjednik Josipović, ne upuštajući se u dublja objašnjenja što će platforma prema BiH sadržavati. Još jednom je naglasio da je BiH prijateljska država s kojom su najviše povezani i čiju suverenost podržavaju, a Hrvatska nema nikakvih ambicija miješati se u unutarnje poslove BiH nego je zanimaju dobra suradnja i jednakopravnost hrvatskog naroda.

Zaštita Hrvata u BiH


Odgovarajući na pitanje o problemima Hrvata u procesu formiranja vlasti u BiH nakon prošlogodišnjih izbora, predsjednik Josipović je naglasio kako mu je iznimno drago što je svaki političar s kojim je razgovarao, bez obzira radi li se o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima, prepoznao situaciju “u kojoj hrvatski narod u BiH nema uvijek iste mogućnosti u postupku donošenja odluka”. Također je iznio svoja očekivanja da će se i u postupku konstituiranja vlasti u BiH i poslije, kada na red dođu reforme, napraviti određene korekcije oko kojih će se sva tri naroda usuglasiti i koji će BiH afirmirati kao zemlju nacionalne ravnopravnosti i efikasnu zemlju. U Uredu predsjednika RH najavili su da trebaju usuglasiti sadržaj platforme s predstavnicima Vlade RH, nakon čega će biti predstavljena javnosti. U Hrvatskome saboru očekuje se i rasprava o posebnome dokumentu o ustavnopravnom položaju Hrvata u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?