VALENTIN INZKO

Predsjedatelj bh. Vijeća ministara treba biti Hrvat

Inzko
AFP
14.12.2010.
u 08:02

Inzko je tijekom jučerašnjeg posjeta pozdravio povratak vladike Grigorija u Mostar

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko opetovao je jučer tijekom posjeta Mostaru da bi, prema ranijem političkom dogovoru, Hrvat trebao budući predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Dogovorena rotacija

- Po rotaciji koja je dogovorena 2002. godine, trebao bi biti Hrvat na čelu Vijeća ministara. Bio je Bošnjak Adnan Terzić predsjedatelj, potom Srbin Nikola Špirić, sada treba biti Hrvat, rekao je Inzko. Pojasnio je kako je takav politički dogovor postignut 2002. godine kada je umjesto osmomjesečne rotacije predsjedatelja Vijeća ministara usuglašeno da se svake četiri godine mijenja prvi čovjek ove institucije.

Socijaldemokratska partija, stranka koja je na posljednjim izborima osvojila najveći broj glasova, inzistira da predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija, koji je inače Bošnjak, bude predsjedatelj Vijeća ministara, dok pak ključne hrvatske političke stranke - HDZ BiH i HDZ 1990 te SNSD Milorada Dodika zahtijevaju da to mjesto pripadne Hrvatu kako se ne bi poremetila nacionalna jednakopravnost.

Upitan protivi li se imenovanju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za predsjedatelja državnog Vijeća ministara, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH je rekao da o tome neće on odlučivati.

Odluka na vlastima

- To nije do mene. O tome trebaju odlučiti stranke. One se trebaju dogovoriti, ali svakako Hrvat treba biti na redu, istaknuo je Inzko. On je jučer pozdravio i odluku vladike Grigorija da se nakon 18 godina provedenih u Trebinju vrati u Mostar, čime bi potaknuo povratak prognanih Srba u taj grad i dolinu rijeke Neretve.

- Ima to osobitog značaja jer bi trebalo potaknuti brojne obitelji na povratak. Oni će dobiti ohrabrenje da se vrate, rekao je Inzko tijekom posjeta Mostaru. Dodao je kako je obnova crkvenih objekata dio šireg konteksta, smatrajući jednako važnim i obnovu srušene džamije Ferhadije u Banjoj Luci te Franjevačkog samostana na Plehanu kod Dervente. Austrijski diplomat se susreo s Danilom Pavlovićem, igumanom manastira u Žitomisliću, južno od Mostara, te je obišao mjesto na kojem se obnavlja srušena Saborna crkva u Mostaru. Vladika Grigorije najavio je povratak u Mostar koji je sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske 2. siječnja sljedeće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?