KOALICIJE

Pred nama tjedan u kojem se očekuju odgovori dva HDZ-a

čović
VL FOTO
20.12.2010.
u 08:19

Tijekom ovog tjedna bit će poznati neki potezi dva HDZ-a kojim će spriječiti uspostavu vlasti bez njihovih glasova

Nakon što su se u prošlu subotu usuglasili čelnici SDP-a, SDA, HSP-a BiH i NSRzB-a, danas će u Sarajevu na konferenciji za novinare obznaniti svoje koalicijske poteze i pozvati sve ostale parlamentarne stranke da im se pridruže u ostvarenju političke platforme oko koje su se okupili.

Hrvati iščekuju poteze

Ova je platforma otvorena za ostale političke subjekte i mi im upućujemo poziv da je razmotre, poručio je glasnogovornik SDP-a BiH Damir Mašić ne pojašnjavajući pri tome na koje sve ostale stranke točno SDP misli. Dok u glavnom gradu BiH nova politička alijansa bude pričala o suradnji, potezima koje će vući u četiri godine na razini Federacije BiH, HDZ 1990 i HDZ BiH, kao stranke s najvećim brojem glasova hrvatskih birača, dužni su svojoj, u potpunosti zbunjenoj glasačkoj javnosti, prezentirati poteze koje će u sljedećem razdoblju vući da glasove Hrvata i drugi put u deset godina ne zamete SDP-ov vjetar. Središnja stranačka tijela HDZ-a 1990 trebaju javnosti u ovom predblagdanskom tjednu objaviti odbijaju li ili ne SDP-ovo “kukavičje jaje” ponuđeno u celofanu političke platforme. Ista stranka treba se očitavati o tome je li predizborna koalicija s odmetnutim HSP-om BiH još uvijek važeća i u postizborno vrijeme.

Pojašnjenje HDZ-a BiH


Čelništvo HDZ-a BiH, koje se tijekom izbora hvalilo da su stožerna stranka Hrvata u BiH, tim istim Hrvatima mora objaviti koji su to zakonski mehanizmi pomoću kojih će se suprotstaviti novoj alijansi u politički osjetljivo vrijeme kad treba razgovarati u novom ustavu BiH. Predsjednik stranke Dragan Čović mora objasniti svoju subotnju rečenicu u kojoj je kazao: “Neće uspjeti pokušaj SDP-a da iz vlasti istisne legitimne predstavnike hrvatskog naroda”. On je tada najavio da će njegova stranka od svih institucija Hrvata u BiH i Katoličke crkve tražiti da se izjasne o “grubim pokušajima da se izigraju Izborni zakon i hrvatski narod”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?