SUDBINE

Pred 500 ljudi održana promocija knjige “Čovjek i njegova sjena”

Anto Kovačević
06.12.2012.
u 09:54

Kardinal Vinko Puljić: Poruka za buduće naraštaje da nauče što je totalitarizam

Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo, HKD Napredak i Bošnjačka zajednica kulture Preporod u Domu mladih u Skenderiji organizirali su promociju knjige dr. Ante Kovačevića “Čovjek i njegova sjena”. O knjizi su govorili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, supatnik dr. Ante Kovčevića iz Zenice dr. Hasan Čengić, predsjednik HKDD-a Anto Jelić te sam autor knjige. Iako je bio najavljen, bivši tajni agent Udbe (sjena) Željko Kekić, zbog bolesti nije se mogao pojaviti na promociji.

“Zatvorenik savjesti”


Anto Kovačević, bečki doktor filozofije, kao filozof promišlja tražeći odgovore na pitanja smisla komunističke vlasti te o odnosu vlasti i obrane prava pojedinca u državnom sustavu koji bi trebao štititi pojedinca. Zalaže se za ukidanje nasilja nad pojedincem u ime dobra zajednice. Amnesty International proglasio ga je “zatvorenikom savjesti” jer on nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora. U uvodnom dijelu promocije kardinal Vinko Puljić naglasio je kako knjiga govori snagom činjenica, bez gorčine i bez mržnje te svjedoči krutu i bolnu stvarnost jednog vremena te navještava svojevrsnu katarzu - proces pomirenja koji počiva na istini.
Prisjećajući se tog vremena i kroz prizmu vlastitog iskustva, kardinal Puljić je kazao da knjiga sadrži poruke i pouke za buduće generacije, istaknuvši kako bi volio da Bosna i Hercegovina dozrije u slobodi i demokraciji - da se živi bez straha, da volimo jedni druge, te da gradimo suživot i povjerenje, kazao je kardinal Puljić.  

To što su mnogi bivši udbaši nastavili s radom i nakon pada komunizma i Berlinskog zida, za Crkvu međutim to i nije najvažnije pitanje. Crkvi nije stalo do ponovnih progona ljudi, već da se konačno prizna istina i definira pravedno stanje žrtava koje je za sobom ostavio komunistički sustav. Žrtve imaju pravo na svoje dostojanstvo, pa bile one i mrtve. Možda je društvo još uvijek nespremno pred tako velikim brojem ubijenih, progonjenih i obespravljenih obračunati se s tom prošlošću jer ona plaši, jer je njezina sablast tako velika da se mnogima čini nemogućim daje više nema. Mnogi još i danas šute o tim događajima jer se boje. Tim je više potrebno da - poput Ante Kovačevića - progovore oni koji su svjedoci tih tragičnih događaja. Zanimljivost knjige je i u tomu što govori i o iskustvu tajnog agenta Udbe Željka Kekića (sjena) koji je osobno uhodio Antu Kovačevića, a s kojim se on (autor) nakon svega što je proživio susreće i razgovara.

Montirani proces

Anto Kovačević rođen je 1952. Za vrijeme komunističkog režima, 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Promociji u prepunoj dvorani Doma mladih u Skenderiji nazočio je veliki broj istaknutih osoba iz javnog, političkog i kulturnog života BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije