SASTANAK

Poziv za sastanak u Bruxellesu dobio i Radončić

Sastanak
25.06.2012.
u 09:01

Na sastanak u središtu EU-a idu i stari i novi koalicijski partneri, Radončiću u petak stigao poziv

I stara i nova šestorka bit će u srijedu na sastanku u Bruxellesu. Naime, poziv na sastanak je, kako doznajemo u petak kasno popodne, dobio i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić i odazvat će se sastanku.

Ključne teme sastanka

Pozivi bh. političkim čelnicima upućeni su još krajem travnja, odnosno prije preslagivanja na političkoj sceni, tako da je Radončić poziv iz Europske unije dobio naknadno. Ali na sastanak ide, i potvrdio je svoj dolazak, kako doznajemo, i Sulejman Tihić, predsjednik SDA. Iako šestorka više ne postoji, jer SDA nije više dio kolicije, poziv je ostao otvoren i za stolom će se naći stari i novi koalicijski partneri. Oživljavanje procesa priključenja BiH Europskoj uniji bit će ključna tema dijaloga na visokoj razini koji se 27. lipnja održava u Bruxellesu. Prema pozivu u čijem je posjedu Večernji list, skoro sve najvažnije osobe iz političkog života BiH naći će se na skupu čiji je domaćin europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Prema dnevnom redu skupa koji će trajati više dana, očito je kako će on biti usmjeren na pripremu najavljenog zahtjeva BiH za dobivanje kandidacijskog statusa. Politička previranja u BiH u posljednjih mjesec dana nisu ugrozila održavanje skupa, ali EU očekuje da se što prije razjasni situacija na bh. političkoj sceni kako bi znali tko su im sugovornici i na njih prenijeli nove zadaće koje stoje pred BiH. Zato će se i u središtu EU-a razgovarati o rekonstrukciji vlasti u BiH. Promjene su počele i dio će biti pokrenut prije odlaska lidera na sastanak, no proces rekonstrukcije vlasti još nije završen. Provodit će se i dok su lideri u Bruxellesu i to prema dogovoru i dinamici koja je određena. Lideri će dužnosnicima EU-a, kako tvrde, predočiti sliku nove vlasti BiH i konkretne korake prema napretku. Dogovor o presudi Sejdić-Finci ostao je posljednji uvjet iz dogovora šestorke koji je neophodno riješiti. “Suglasni smo da se mora riješiti provedba presude suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić - Finci.

Na tragu rješenja

- Stavovi su približeni, mislim da smo na tragu rješenja, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. - Oko izbora u Domu naroda imamo jedan veliki stupanj suglasnosti i moguće rješenje. Borjana Krišto, Josip Merdžo, Saša Magazinović i Lidija Korać ova pitanja usuglašavaju kako bi se izaslanstva danas ili sutra sastala prije odlaska u Bruxelles, kazao je Čović. Kako doznajemo, upravo je ovo uvod da četiri stranke prije odlaska u Bruxelles potpišu dokument oko provedbe presude Sejdić Finci, kako bi s jedinstvenom porukom otišli u sjedište EU-a. -Želimo pokazati da smo opredijeljeni za napredak i da europski put nema alternativu, kazao je Čović.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:17 25.06.2012.

Nije problem presuda Sejdić Finci, problem je nelegalnost Zeljka Komsica!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?