ORAŠJE

Poziv Ive Gregurevića za dolazak u Orašje filmaši ne propuštaju

Film festival
Nada Koturić
04.09.2013.
u 10:13

Premijera će ove godine biti u znaku dokumentarca Silve Čapin te premijerne izvedbe filma “Šuti” Lukasa Nole koji dolazi u Orašje

Orašje iznova, osamnaestu godinu zaredom, postaje stjecište ljubitelja sedme umjetnosti. Filmski festival “Dani hrvatskog filma” u Orašju, ili kako se voli reći, Mala Pula, otvaraju još jedno posebno poglavlje svoje punoljetnosti.

Bez crvenog tepiha

Ovoga vikenda će se tu okupiti brojni gosti, visoki dužnosnici, glumci i redatelji filmova, elita hrvatskog glumišta. Uz njih, očekuju se i brojni glumci koji će prvi put vidjeti Orašje i, ako je suditi po glumcima koji su postali stalni gosti festivala, zaljubit će se u mali posavski grad široke posavske duše i iznova mu se vraćati. Po mnogima, festival je poseban po svojoj prirodnosti, gostoprimstvu i bez natjecateljskog dijela čine ga ležernim, ali s dovoljnom dozom glamura zbog dolaska brojnih poznatih glumačkih imena. Sve to i još puno toga, ali najviše poziv glumca Ive Gregurevića, inicijatora festivala, svi gosti rado prihvaćaju i Orašju se vraćaju u pravilu u većem broju. Filmofili stoga od subote 7. pa do 14. rujna imaju zašto doći u Orašje. Po mnogima među najznačajnijim regionalnim filmskim događajima, festival u Orašju ponudit će ukupnu jednogodišnju filmsku produkciju koja će se preseliti iz Pule i time iznova Posavcima dati privilegij pogledati ih puno prije drugih velikih kulturnih središta, pa i Zagreba. Posebnost filmske fešte jeste i privilegij da se oraškoj publici poklone brojne glumačke zvijezde . Unatoč tome što nema crvenog tepiha i što je mala kinodvorana iznova pretijesna za sve glumce koji stignu na premijeru kako bi se poklonili oraškoj publici, a to festival čini simpatičnim.

Nagrada zlatni dukati


Što se tiče zvijezda koje će ove godine pohoditi film-fest u Orašju već je najavljen dolazak desetak redatelja, a među glumcima nezaobilazna su imena glumačkog dvojca Vedrana Mlikote i Gorana Navojeca koji će ove godine primiti u Orašju posebnu nagradu koja se nigdje u svijetu ne dodjeljuje: zlatne posavske dukate za poseban doprinos razvijanju filmske umjetnosti. Dukati se u Posavini daruju samo najdražima, a posebni su jer su umetnuti u postolje višestoljetnog drveta abonos (staroga hrasta) pronađenog na lokacijama oraške Posavine. Leona Paraminski, Slaven Knezović, Mia Begović, Ankica Dobrić, Nives Ivanković, Danko Ljuština, Sandra Lončarić, Zvonimir Ker, neka su od imena glumaca koja su najavila dolazak u Orašje, otkrio nam je Gregurević. Po staroj tradiciji škrto govori o dobro čuvanim tajnama nekih posebnih sadržaja festivalskih druženja, ali ipak objašnjava neki od već provjerenih recepata uspješnosti festivala.

Posavci zaljubljeni u film

-Premijera će ove godine biti i u znaku dokumentarca Silve Čapin te premijerne izvedbe filma „Šuti“ Lukasa Nole koji će također doći u Orašje. I iduće večeri nakon filma slijedi dokumentarac u posavskoj izvedbi studenata oraškoga kraja što dovoljno govori koliko imamo potencijala za filmsku umjetnost. Druženje nakon premijere preseljava se uz rijeku Savu, gdje je inače najljepše, na ranč uz tamburice, Miroslava Škoru i zbor iz Županje. Dan kasnije slijedi atraktivna vožnja velikom skelom, ali i raznim drugim plovilima. I ostale dane bit će zabavno, ali o tome kada bude 
vrijeme, zaključuje Ivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije