Slična akcija

Poziv da se šestorki u Haag upute čestitke pred Božić

Haag
18.12.2012.
u 09:28

Hrvatski svjetski kongres u globalnoj akciji naziva ‘Jedan narod, jedno srce’ izražava i prosvjed protiv sudskog progona bivših dužnosnika Herceg Bosne

Hrvatski svjetski kongres (HSK) pozvao je u ponedjeljak u povodu predstojećeg Božića Hrvate širom svijeta da pošalju čestitke za Božić šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne izražavajući na taj način prosvjed zbog njihova progona pred Haaškim sudom. Kako se navodi u dopisu HSK-a, koji je dostavljen i medijima u Mostaru, objašnjeno je da su povodom globalne akcije čestitke već poslane u mnoge hrvatske katoličke misije diljem svijeta.

Širom svijeta

“Radi se o nastavku globalne akcije „Jedan narod, jedno srce“ i prosvjeda protiv sudskog progona tzv. šestorke iz BiH”, pojašnjava se u dopisu. Svatko tko želi razglednicom će moći uz već otiskani općeniti tekst, uputiti svoju osobnu čestitku i poruku uznicima u Den Haagu. Na božićnu čestitku bit će potrebno tek nalijepiti poštansku markicu i ubaciti je u poštanski sandučić. Poruka se može uputiti i putem e-maila ili facebook stranice HSK-a.

“Dok slavimo Kristovo rođenje i Božić, u mislima smo i s onima koji su nam omogućili slobodnu domovinu. Uvjereni smo da će poštanski sandučić u Den Haagu biti preplavljen čestitkama iz cijelog svijeta i sigurni smo da će naši haaški uznici pročitati svaku pojedinačnu poruku”, navodi se u pozivu. Iz ove organizacije navode kako se od 2004. njima sudi za obranu domovine a da im se, ‘u suprotnosti s standardima Europskog suda za ljudska prava, nije izrekla prvostupanjska presuda’. HSK ističe kako je u više navrata tužiteljstvo tražilo odgode, što kod njih izaziva sumnju da tužiteljstvo, koje bi trebalo biti samo jedna stranka u postupku, nema valjanih dokaza za svoje teze.

Zločinački pothvat

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg Bosne premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića, te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, uz ostalo, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj zbog stvaranja “velike Hrvatske”. Uz iznimku generala Slobodana Praljka koji se nalazi u haaškome pritvoru zbog prijepora koji vodi s tajništvom suda oko plaćanja svoje obrane, preostala petorica hercegbosanskih dužnosnika čekaju presudu izvan rešetaka. Njima je boravak na slobodi produžen do svibnja mjeseca sljedeće godine.

Ključne riječi

Komentara 1

VP
VP1982
12:43 20.12.2012.

Lijepa Ideja od HSK i Vecernjeg Lista podrzavati "hrvatske generale" u Haagu. Po mome misljenju oni su od Institucija Republike Hrvatske skroz zaboravljeni, a nemaju i nikakvu medijsku pozornost. Dragi Vecernji List ako je slogan "Jedan narod, jedno srce" ondada obavite i ovaj clanak na STRANICI Vecernji List HR i ne samo na Vecernji List BiH. Ovi Ljudi su branili Hrvatsku. Sretan Bozic. ;-)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?