Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Povijesna odluka SIP-a

Izvršna vlast je nezakonita, SDP i SDA prave pritiske na SIP da prekrši zakon
21. ožujka 2011. u 16:46 1 komentara 4 prikaza
vlast
Foto: VL FOTO

Novi dan D za vlast u Federaciji je danas kada je najavljeno da će Središnje izborno povjerenstvo odlučivati, i po svemu sudeći, osporiti odluke krnjeg Parlamenta koji su pravni stručnjaci nazvali rušenjem ustavno-pravnog poretka države.

Pritisci

Na SIP-u je, unatoč raznim pritiscima koji su se preko vikenda, kako pouzdano doznajemo, upućivali iz SDP-a i SDA na određene članove ove institucije - velika odgovornost: dopustiti da uspostava vlasti s kršenjem Ustava i zakona postane presedan koji se onda kao pravilo može koristiti i na drugim razinama vlasti, ili pak stati u zaštitu zakonitosti. Posebno agresivni bili su iz SDA koja se jučer čak javno oglasila optužujući da Središnje izborno povjerenstvo radi u interesu dva HDZ-a?! Naveli su da nije posao SIP-a odlučivati o kršenju ustava, očito i sami svjesni da je ono što se u četvrtak događalo u federalnom Parlamentu očita samovolja.

Podsjetimo, Središnje izborno povjerenstvo je, unatoč tome što su o svemu, čak i putem medija izvješćeni, u petak zatražili službene odluke Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, ali ne i Doma naroda prije donošenja današnjih odluka o tome kako je protekao cijeli proces provedbe izbornih rezultata. To praktično samo znači da SIP ostaje dosljedan ranijoj odluci još iz veljače kada su objasnili da se nisu stekli zakonski uvjeti za sazivanje Doma naroda i donošenje bilo kakvih odluka dok se ne popune sva tri kluba Srba, Bošnjaka i Hrvata kao i Klub ostalih.

A Dom naroda nije do kraja popunjen. Dapače, nedostajali su izabrani izaslanici iz čak četiri županije i jedanaest Hrvata, dok se pak dvoje bošnjačkih izaslanika iz Hercegovačko-neretvanske županije kasnije ‘uvuklo’ u parlamentarne klupe čak i unatoč činjenici da SIP još nije bio odobrio njihov izbor.

Neustavni vrtlog

Kako su nam objasnili iz SIP-a, odluke Doma naroda smatraju se ništavnim i zbog toga se uopće neće razmatrati sporne odluke SDP-ove grupacije koja po toj logici smatra da može samostalno tumačiti ustave, zakone i propise. Po sličnoj matrici i dva HDZ-a mogu izabrati novu vladu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji primjenjujući samo prostu većinu, a ne ustavom propisanu dvotrećinsku potporu, te ignorirati većinsku bošnjačku političku volju. Upravo zbog kršenja narodnih prava, Hrvati su izašli na ulice iskazati svoj prosvjede.

  • Avatar deziderij
    deziderij:

    Sad je prilika da Hrvati na isti način formiraju svoju i izvršnu i zakonodavnu vlast po istom principu kako su to napravili muslimani. Palamundžija je napravio jedan presedan i, ne htijući, sebi i svojim islamistima načinio medvjeđu uslugu. Možda se ... prikaži još! tom palamundžiji jednog dana Hrvati i zahvale - ako ih je tim potezom ujedinio. To je prigoda da se Hrvati napokon oslobode muslimanskog utega oko svog vrata i da budu svoji na svome sa svojom lisnicom u đepu. Ali, ima ono ALI - odavna u našim redovima prepoznatljivo, međusobni JAL I ZAVIST. Daj bože da više toga ne bude.