Skupština HNŽ-a

Povećana sredstva za bolnice, Sveučilište, sport...

Skupština
16.04.2013.
u 09:36

Za funkcioniranje bolnica Vlada HNŽ-a će izdvojiti 4 milijuna maraka, za visokoškolske ustanove čak 7 milijuna KM, a za sport pola milijuna maraka

Većinom zastupničkih ruku proračun za 2013. jučer je usvojen na nastavku sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije. Sjednici Skupštine prethodila je sjednica Vlade HNŽ-a na kojoj su razmatrani određeni amandmani na ovogodišnji proračun, a većina onih od krucijalne važnosti su i usvojeni na Vladi te samim time odmah uvršteni u proračun za ovu godinu.

Pomoć bolnicama

Na inzistiranje ministara iz reda HDZ-a BiH, a u dogovoru s partnerima u Vladi i Skupštini je u ovogodišnji proračun uvršten amandman koji se odnosi na pomoć Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, bolnici dr. Safet Mujkić te bolnici u Konjicu. Uvršten amandman koji se odnosi na pomoć bolnicama iznosi ukupno 4,000.000 KM, a o pojedinačnom iznosu za svaku od bolnica Vlada će odlučiti naknadno na sjednici. Usvojen je i amandman koji će pomoći visokoškolskim ustanovama u Mostaru, tako će za Sveučilište u Mostaru iz proračuna HNŽ-a biti izdvojeno 4,000.000 KM, a za Univerzitet Džemal Bijedić 3,000.000 KM. U ovogodišnjem proračunu ministri su pokazali razumijevanje i za sport u ovoj županiji te je tako amandmanom povećan iznos koji će pomoći opstanku sportskih klubova u HNŽ-u.

Povećanje prihoda

Od ukupno pola milijuna maraka s ove stavke po 120.000 će biti uplaćeno na račune nogometnih klubova Zrinjski i Velež, dok će preostali iznos biti raspoređen na ostale klubove. Svakako je važno naglasiti napore koje ova Vlada HNŽ-a, na čelu s premijerom Denisom Lasićem, čini na očuvanju institucija od nacionalnog značenja za Hrvate te je tako planirano izdvajanje 300.000 maraka za radio Herceg Bosne, zatim 30.000 za funkcioniranje Zavoda za školstvo Mostar. Kroz proračun za 2013., Vlada će pomoći dovršetak izgradnje doma za stare i nemoćne osobe u Rami, čiji je kapacitet 80 ležajeva, a do kraja ove godine bi trebao početi s radom. U ove svrhe izdvojeno je 50 tisuća KM. Iako je uvrštenim amandmanima proračun povećan te sada iznosi oko 180 milijuna KM ne radi se o nerealnom povećanju. Naime, skorim usvajanjem određenih zakonskih riješenja Vlada ima u planu povećati prihodovnu stranu proračuna za cci 10,000.000 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?