VJEKOSLAV BAKULA

Posljednja sjednica Skupštine je izrugivanje s institucijama

bakula
VL FOTO
06.08.2010.
u 10:11

Ministar financija ZHŽ-a tvrdi kako nema ništa protiv izglasavanja nepovjerenja Vladi ZHŽ-a jer živimo u demokratskoj zemlji, ali da to treba napraviti u skladu sa zakonom, što ovoga puta nije bio slučaj

Ministar financija u Vladi ZHŽ-a Vjekoslav Bakula komentira posljednje događaje u Skupštini ZHŽ-a i izglasavanje nepovjerenja Vladi ZHŽ-a. Bakula se dotaknuo i Vladine odluke o povećanju plaća, kao i brojnih zaduženja koja se spočitavaju ovoj vladi u posljednje vrijeme.

Kako komentirate odluku Skupštine ZHŽ-a o izglasavanju nepovjerenja Vladi ZHŽ-a na posljednjoj sjednici? Vlada tvrdi da se radi o ilegalnoj odluci??

Mislim da je ovo izrugivanje s institucijama sustava, od samog saziva Skupštine do stvari koje su se dogodile na toj famoznoj sjednici. Određeni broj zastupnika u Skupštini donio je odluku o verifikaciji mandata zastupnika HDZ-a BiH a da za to nije bilo potrebne većine pa je time i odluka koju su donijeli bez potrebne većine nevaljana. Pokušaj rušenja Vlade na ilegalan način dva mjeseca prije izbora nije ništa drugo nego zloporaba institucija vlasti i korištenje istih u politikantske svrhe, no ako znamo koga imamo na suprotnoj strani, onda je stvar u potpunosti jasna.

Prepustimo da tu stvar riješe institucije koje imaju nadležnost u ovakvim slučajevima, a mi kao Vlada ćemo nastaviti svoj posao.

Kakvi su daljnji potezi Vlade i koji je pravni postupak u ovom slučaju?

Budući da ovu odluku Skupštine ZHŽ-a smatramo ilegalnom, odnosno ista je donesena mimo Pravilnika o radu Skupštine, tražit ćemo zakonsku zaštitu i provjeru Poslovnika. Nemamo ništa protiv toga da se ova vlada raspusti i formira nova, jer živimo u demokratskoj zemlji, ali to treba napraviti prema zakonu, što ovoga puta nije bio slučaj.

Možete li komentirati to da je za nepovjerenje glasovao i sam predsjednik Skupštine Zlatko Jurilj, Vaš donedavni stranački kolega, kojemu je Vlada dala povjerenje i stavila ga na to mjesto nakon smjene Vitomira Filipovića?

Zlatko Jurilj je tako odlučio iz osobnih razloga, iako je prije godinu i pol, kada je također bilo pokušaja rušenja Vlade ZHŽ-a, stao uz Vladu. Mislim da je sad popustio pod pritiskom i neka mu to sad služi na čast.

Vlada je nedavno donijela odluku o povećanju plaća zaposlenicima korisnicima proračuna u ZHŽ-u. O kolikom se točno povećanju radi?

Da, Vlada je na 103. sjednici održanoj 8. srpnja 2010. donijela odluku o povećanju plaća svim korisnicima proračuna u ZHŽ-u, i to na način da se državnim službenicima, namještenicima i policijskim službenicima osnovica plaće uvećava za 10%, a prosvjetnim djelatnicima se uvećavaju koeficijenti za 0,30, što je bio prijedlog prosvjete i to povećanje se primjenjuje od 1. srpnja, a za ostale korisnike proračuna od tekućeg mjeseca. Navedeno povećanje se ne odnosi na izabrane dužnosnike.

Je li odluka o povećanju plaća realna s obzirom na tešku ekonomsku situaciju?

Pitanje je što je realno - je li realna plaća prosvjetnog djelatnika ili policajca? Osobno mislim da su plaće zaposlenika proračuna premale i ovo povećanje je daleko od neutemeljenog. Naravno, ograničeni smo proračunskim mogućnostima i krizom, ali to pitanje mora biti jedan od prioriteta i tako i jest od početka mandata ove vlade koja se kontinuirano bavi tim problemom. Napominjem da je prosjek plaća u ZHŽ-u manji u odnosu na ostale županije u FBiH, a isto tako plaće službenika i namještenika su znatno manje od plaća koje imaju državni službenici i namještenici zaposleni u općinama ZHŽ-a.

Dakle, ne radi se o povećanju u povodu izborne godine?

Najbolji pokazatelj da to nije tako je činjenica da je koalicijska vlada svake godine u svom četverogodišnjem mandatu (s izuzetkom 2009. koja je bila iznimno teška), dakle kontinuirano povećavala plaće zaposlenih korisnika proračuna. U 2007. povećanje je iznosilo 5,5%, u 2008. godini 6,2%, s tim da je u istoj godini dodatno samo prosvjetnim djelatnicima uvećana plaća za 10% i kada pribrojimo aktualno povećanje plaće, tada je prosvjetnim djelatnicima za mandata ove vlade plaća uvećana za približno 32%, a ostalim zaposlenicima korisnicima proračuna za otprilike 22%. Ovo povećanje smo trebali realizirati u prošloj godini, ali to nije bilo moguće i u dogovoru s našim socijalnim partnerima ovim smo samo ispoštovali otprije preuzetu obvezu prema sindikatima.

U posljednje vrijeme se Vladi ZHŽ-a spočitava preveliko zaduživanje - navode se dugoročna i kratkoročna kreditna zaduženja?

Vlada se ne zadužuje napamet nego sukladno pravilima sadržanima u Zakonu o dugu, zaduživanju i jamstvima u FBiH i svako zaduživanje ove vlade je provedeno sukladno istom. Dugoročni kredit od 7 milijuna KM namijenjen je izgradnji i rekonstrukciji škola, što je već realizirano po svim općinama u ZHŽ-u, a 2 milijuna KM će biti uložena u lokalnu komunalnu infrastrukturu. Što se tiče kratkoročnih kredita, oni se i uzimaju za financiranje tekuće nelikvidnosti i dosad su vraćani navrijeme, tako da tu ne vidim razloga za brigu – naši krediti otplaćuju se uredno i sukladno otplatnim planovima i jasno je čemu su namijenjeni. A kada već spominjete one koji govore o dugu ZHŽ-a, kako se bliže izbori, a sami su ga napravili, ova vlada je samo u prvoj godini mandata, dakle u 2007. godini platila 5 milijuna KM obveza ranije vlade (i to bez dobavljača i tužbi) iz čega izdvajam financiranje izgradnje zgrade branitelja čija je vrlo upitna financijska konstrukcija trebala biti dovršena do 2004., a samo ova vlada je na otplatu raznih kredita utrošila približno 4 milijuna KM! Ovo navodim kao primjer kredita od 3,5 milijuna KM za koji ne znamo gdje je utrošen, budući da su se s tim iznosom braniteljima mogli napraviti kvartovi a ne zgrade, osobito ako se tome doda 13 milijuna kuna transferiranih iz RH.

Jesmo li jedina županija koja kasni s isplatama porodiljnih naknada?

Ne, štoviše, čak ih sve niti nemaju, primjerice HNŽ i PŽ, mi spadamo u rijetke koji nezaposlenim ženama-majkama osiguravaju primanja koja nisu samo jednokratna pomoć. A što se tiče kašnjenja, ona su nažalost započela i uzrokovana prošlogodišnjim mjerama štednje i tzv. interventnim zakonom zbog čega smo imali poteškoća s mnogim isplatama iz proračuna jer su sredstva namijenjena istima prepolovljena, ali smo u ovoj godini uspjeli dobrim dijelom nadvladati i umanjiti ta kašnjenja tako da je sljedeća isplata porodiljnih naknada za svibanj, socijalna davanja se plaćaju redovito, obveze prema Studentskom centru u Mostaru, HRT-u Mostar, dok se prema Sveučilištu u Mostaru plaćaju tranše, ali neredovito.

Što je sa sredstvima koja ova županija treba dobiti od MMF-a i hoće li povećanje plaća ugroziti dobivanje tih sredstava?

Četvrta tranša MMF-a treba biti realizirana do kraja godine. Dosad je ova županija od MMF-a dobila 2,700.000 maraka i niti marke više, što je sramotno malo s obzirom da smo među prvima ispunili sve tražene uvjete za kreditni aranžman. Kao ministar financija ulagao sam prigovore i tražio povećanje, ali to nije naišlo na odgovor u Federaciji BiH. Ove godine očekujemo određeni udio u tom paketu, no budući da raspodjelu kredita obavlja federalna Vlada, još ne znamo koliko bi ova županija trebala dobiti. Mislim da ZHŽ neće biti prepreka, kao što nikada i nije bio za dobivanje tih sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?