ZORAN PALAMETA

Posljedice miješanja politike u odvjetništvo su pogubne

palameta
VL FOTO
15.04.2011.
u 09:29

Donedavno jedan od prvih ljudi federalne Odvjetničke komore za Večernji list govori o izbacivanju Hrvata iz Upravnog odbora ove institucije i o stanju u odvjetništvu

Dojučerašnji član Upravnog odbora federalne Odvjetničke komore (FOK) odvjetnik Zoran Palameta za Večernjak govori o svojoj ostavci i trenutnoj situaciji u odvjetništv u FBiH.

•Kakve su reakcije nakon Vaše ostavke u FOK-u?

Moja reakcija je bila isključivo u svezi s događajima na sjednici Upravnog odbora FOK-a koja je održana uoči Skupštine FOK-a. Zauzeli smo stav da se mora voditi računa o poštovanju nacionalne i spolne ravnopravnosti i gdje sam dobio čista uvjeravanja od kolega da će to biti ispoštovano. Do sada nismo dopuštali da se u našu komoru umiješa politika. Ono što se dogodilo na sjednici, ne bih želio komentirati, ostajem u cijelosti pri onome što sam naveo u ostavci. Ono što me zabrinjava jest činjenica da Odvjetnička komora na čelu s predsjednicom Komore i dosadašnjim predsjednikom Upravnog obora FOK-a kolegom Asimom Crnalićem nije našla za shodno da se uopće očituje o nastalom problemu, odnosno da se očituje na način podržavaju li odluke Skupštine ili smatraju da se događa nešto što nije sukladno demokratskim načelima, u krajnjoj liniji ni Zakonu o odvjetništvu, statutu i poslovniku o radu Skupštine. Zabrinjava me izostanak njihove reakcije na sve ovo, a osobno, njih držim odgovornim za ovu situaciju.

•Jesu li Vas kontaktirali kolege Bošnjaci zbog ove situacije?

Nikome se nisam želio javiti, ostavka je odraz moga mišljenja. Ono što mi daje nadu u budućnost odvjetništva u FBiH jest činjenica da su se kolege javljali meni. Ne znam točno, ali prvi dan sam imao 12-13 poziva, od kojih je samo jedan bio Hrvat, sve ostalo kolege Bošnjaci koji su mi pružili potporu. Ovim putem im zahvaljujem na potpori i vjerujem da ćemo biti u stanju iznaći pravo rješenje za izlazak iz ove krize.

•Na koji se način ova nepravda može ispraviti?

Mehanizmi svakako postoje. Ukoliko sve kolege žele da FOK BiH nastavi s dosadašnjim radom, inicijativu treba pokrenuti sama Komora na čelu s predsjednicom i predsjednikom Upravnog odbora. Na isti način kako je provedena Skupština, kako su izabrani kandidati koji nisu imali potporu svojih regionalnih komora, isto tako se može održati nova skupština da se stvari postave na svoje mjesto.

•Postoje li neke međunarodne institucije kojima možete uložiti prigovor?

Mi smo profesionalno udruženje. Ne želim u ovo miješati politiku, bez obzira što se politika umiješala u naš rad i Komoru. Sve što govorim sada, govorim isključivo u svoje ime. Bez daljnjih konzultacija iz Regionalne odvjetničke komore Mostar, a nakon toga i s FOK-om, možemo razmisliti da pokrenemo poništenja izbora na protekloj Skupštini. Od te sjednice je proteklo skoro tjedan dana i nema apsolutno nikakve reakcije ni iz FOK-a ni od međunarodnih institucije koje imaju obvezu da nam pomognu u stvaranju demokratskog društva.

•Kakve će biti posljedice miješanja politike u FOK?

Pogubne! Ukoliko pustimo da na FOK postoji politički utjecaj, gubimo neovisnost u svakom smislu. Nisam član niti jedne političke stranke upravo iz razloga što smatram da mi je neovisnost u poslu jedna od najvažnijih stvari, a ona nam je regulirana i kodeksom ponašanja odvjetnika.

•Koliko se uopće taj kodeks poštuje?

Kao i u svim drugim profesijama, i kod nas nailazimo na nekoliko postotaka kolega koji su zastranili. Nažalost, medijima su takvi primjeri zanimljivi, a 97 posto kolega koji svoj posao obavljaju na savjestan, zakonit i moralan način - nisu zanimljivi. Ovo je moj drugi intervju u životu. Prvi sam dao u trenutku kada je zbog nekoliko kolega u Komori ljaga otišla na cijelu struku. Tada sam rekao da ćemo postrožiti kriterije ponašanja i pri tome ostajem.

•Što će nakon svega raditi Regionalna odvjetnička komora Mostar?

Mi za idući četvrtak imamo zakazanu sjednicu Upravnoga odbora. Bitno mi je da ostanemo jedinstveni i da s jedinstvenim stavom izađemo pred javnost. Regionalna odvjetnička komora Mostar nije privatna komora - ni moja, niti bilo koga od kolega, ona broji 140 odvjetnika i moja je želja da u svemu ostanemo jedinstveni. Nekih naznaka ima da se stvari kreću u pozitivnom smjeru.

•Vi imate jedan od većih odvjetničkih ureda u Mostaru. Koliko imate klijenata?

Ne želim govoriti o toj temi, jer bih time kršio Kodeks.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?