NOVE OPTUŽBE

Poruka iz RS-a: Kreso je prekoračila svoje ovlasti

kreso
VL FOTO
06.02.2012.
u 11:16

Kreso je govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koji su u poroceduru uputili SNSD i SDS, izjavila da je riječ o "krajnje opasnoj inicijativi"

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavama o inicijativi SNSD-a i SDS-a o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH ponovo je iskoračila iz opisa poslova koji joj pripadaju na osnovu pozicije prvog čovjeka ove institucije i uplela se u političke teme iz nadležnosti parlamenta BiH, smatraju dužnosnici iz RS.

Kreso je govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koji su u poroceduru uputili SNSD i SDS, izjavila da je riječ o "krajnje opasnoj inicijativi" i da "takvi postupci zahtijevaju najstrože reagiranje EU, koja je pokrenula strukturalni dijalog o reformi pravosuđa".

Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde Republike Srpske, kaže da suci i tužitelji treba da primjenjuju propise, što podrazumijeva da njihov posao nije da ih donose.

Ističući da formalnopravno postoji mogućnost da se na osnovu zakona koji je u proceduri dovede do toga da prestane postojati Sud i Tužiteljstvo BiH, Kovačević navodi da u te poslove ne bi trebalo da se petljaju suci i tužitelji.

"Zakon koji je u proceduri nije pritisak na pravosuđe. Poznata je činjenica da RS odavno nije zadovoljna radom pravosudnih institucija na nivou BiH, pa je jedan od tih poteza da se inicira u parlamentu BiH donošenje zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH", rekao je Kovačević za "Fokus".

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović ocijenio je da je izjava Kreso čisto politička i da je ciljano upućena baš od predsjednice Suda BiH.

"Riječ je o pravu predstavnika iz RS da upute u proceduru razmatranje zakona o stavljanju van snage Zakona o Sudu u Tužiteljstvu BiH. Ono što Kreso veoma dobro zna, je da te dvije pravosudne institucije nije ustavne kategorije", rekao je Prodanović i dodao da se ne smije osporavati pravo zakonodavne vlasti da pokreće inicijative.

Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević rekla je da je činjenica da predsjednica Suda BiH neprestano daje političke izjave svjedoči o tome da te pravosudna institucija nije depolitizovana, zbog čega je zatraženo njeno ukidanje.

 "Kreso odavno daje političke ocjene. To pokazuje pod kolikim je političkim uticajem ta institucija", rekla je Pandurević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?