Promjene u zdravstvu

Porodi samo u bolnicama s operacijskim dvoranama

bebe
Stojan Lasić
07.05.2010.
u 14:35

U Republici Hrvatskoj već je zatvoren određen broj rodilišta, a žene rađaju u najbližim bolnicama

Porodi u domovima zdravlja u Bosni i Hercegovini uskoro bi mogli postati prošlost. Naime, već neko vrijeme u našoj zemlji postoji inicijativa da se porodi vrše samo u ustanovama u kojima postoje odjeli za transfuziologiju i dvorane za operacije.

Dovođenje u opasnost

Tako bi se, kada je u pitanju Hercegovina, porodi mogli obavljati samo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Ova praksa je već uvedena u Republici Hrvatskoj, gdje su neka od rodilišta u domovima zdravlja već zatvorena, a porodi se obavljaju u najbližim bolničkim centrima. Na ovaj način se, ističu liječnici, smanjuje mogućnost dovođenja u životnu opasnost majke i djeteta prilikom poroda. Voditeljica Odjela za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Vajdana Tomić ističe kako se u Bosni i Hercegovini ide prema uspostavljanju ove odredbe, ali da nije sigurna u kojoj je točno fazi i kada će se početi primjenjivati. -U Hrvatskoj je rodilište u Imotskom zatvoreno, iako je prva bolnica tek u Splitu. Budući da se uglavnom ti zakoni iz Hrvatske kopiraju i kod nas, očekivati je da bi i ovdje moglo doći do zatvaranja rodilišta u domovima zdravlja - kaže dr. Tomić. Ističe da je na razvijenom Zapadu trend porod u kući, odnosno vraćanje prirodnim načinima metoda poroda, međutim, mi smo daleko od toga. - Kod njih se točno precizira tko sudjeluje u porodu - hitne službe, ambulantna kola, a uz to se i proračuna za koliko vremena žena, koja rađa, može biti u operacijskoj dvorani gdje se može napraviti carski rez. Jednostavno je sve drukčije uređeno - kaže dr. Tomić.

Brzo djelovanje

Dodaje kako smo mi daleko od tih uvjeta, zbog čega je i pokrenuta navedena inicijativa. - Svaki porod je nepredvidiv, od jedne posve uredne trudnoće može doći do komplikacija i stoga se porod smatra najspretnijim zahvatom u medicini. Sve ide divno i krasno, a odjednom drastičan preokret kada se mora brzo djelovati - priča dr. Tomić. Ističe kako je za brzo djelovanje vrlo često potrebna operacijska dvorana i veći broj liječnika, anesteziolog, transfuzija i ostalo. Resorne ministre nismo mogli dobiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?