Novi projekti

Porezna prijava ide putem interneta, nema više gužvi

porez
VL FOTO
10.01.2012.
u 17:03

Putem interneta dostavljate sve porezne prijave, bez čekanja i suvišne papirologije

Zahvaljujući novom informacijskom sustavu (nPIS) kojeg je jučer u opticaj pustila Porezna uprava FBiH svi porezni obveznici mogu putem ove aplikacije s bilo koje lokacije putem internet preglednika, obaviti podnošenje svojih poreznih prijava u porezni sustav.

Bolji servis građanima

Novom tehnologijom prijave poreznih prijava izbjegava se bespotrebno ispunjavanje papirologije, čekanja u redu i slanje prijava poštom. Kako stoji u službenom pojašnjenju Porezne uprave Federacije BiH, nPIS sustav ima za cilj omogućiti bolji servis poreznim obveznicima i poslovnoj zajednici te da pruži potporu provedbi Zakona o porezu na dohodak i dobit. Kako bi bili korisnici novog sustava, svaki porezni obveznik mora imati korisničko ime i šifru, koju mogu dobiti u ispostavama Porezne uprave Federacije BiH te na internet preglednicima. Ovu uslugu uz opširno pisanje i slikovito pojašnjenje, mogu koristiti svi porezni obveznici u Federaciji BiH, od privatnih tvrtki, obrtničkih radnji do fizičkih osoba. Porezna uprava planira razvijati i ostale servise za elektronsko poslovanje poreznih obveznika, što će omogućiti podnošenje prijava za sve vrste poreza, uvid u stanje na poreznom računu, elektronsko plaćanje i dobivanje elektroničkih potvrda o izmirenim obvezama.

Usluga i knjigovođama

Prilikom popunjavanja obrasca, svaki porezni obveznik može uz pomoć nPIS sustava napraviti provjeru je li uneseni obrazac korektno ispunjen. Porezni obveznik u svakom trenutku, također, može spasiti uneseni obrazac, bez gubljenja podataka, a jamstvo za sigurnu prijavu poreza daje ovlaštena porezna uprava. Novu elektroničku uslugu mogu koristiti i knjigovodstveni servisi, ili samostalne knjigovođe koji žele podnositi prijave svojih komitenata putem interneta. Oni dostavljaju (podnose) “Spisak komitenata” i “Spisak uposlenika” ovlaštenih za pristup sustavu Porezne uprave FBiH (nPIS-u) u njegovo ime. Ovakav sustav uvele su već odavno susjedne države kao što su Hrvatska i Srbija, i on dobro funkcionira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?