BIJES PRIRODE

Poplave u Bosni, bujice počele rušiti dalekovode

poplave
Dragutin Šantoši/Pixsell
22.06.2010.
u 12:33

Situacija s poplavama na području Distrikta Brčko nije bila nikad gora

Nakon trodnevnih obilnih padavina, kojih je na području Bihaća napadalo oko 60 litara po metru četvornom, nagle i jake poplave pogodile su prigradska naselja, a najkritičnije je u mjestu Golubić. Desetine kuća je pod vodom, obradiva zemljišta su potpuno poplavljena, a usjevi uništeni.

Obilne kiše i padavine uzrok su velike poplava i na području Tuzlanske županije. Najteže stanje trenutno je u općinama Srebrenik i Čelić, gdje je jutros proglašeno stanje elementarne nepogode. Poplavljen je veliki broj stambenih i poslovnih objekata. Teško stanje je i na području prema Gračanici i Doboj- Istoku.

Kiša koja je cijelu noć padala stvorila je zagušenja usljed velike količine nanosa u kanalima i nabujalim rijekama, zbog čega situacija s poplavama na području Distrikta Brčko nije bila nikad gora. Na području Distrikta poplavljeno je nekoliko puteva, u Gornjem Rahiću prijeti opasnost padanja dalekovoda, te su ekipe Elektrodistibucije na terenu.

Poplave su zabilježene i u gotovo svim općinama u RS-u. Probleme stanovništvu, osim poplava, uzrokuju i pokrenuta brojna klizišta, koja su oštetila puteve, a alarmantna situacija je na području Kozarske Dubice, Čelinca, Teslića, Dervente, Doboja, Srpca, Kulaša te Prijedora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?