KAMPANJA

Popis važan i za financijsko stanje općina i županija

popis stanovništva, portal
Marijan Susenj/PIXSELL
27.09.2013.
u 08:44

Osim zbog nacionalnog sastava, popis pučanstva važan je i za ekonomske kriterije

Nedvojbeno je da je popis stanovništva u Bosni i Hercegovini jedan od najvažnijih događaja u poslijeratnom razdoblju. Ovih dana vodi se intenzivna kampanja, a građani su zatrpani i u stvarnom i u virtualnom svijetu. Propagandni materijal vezan za popis šalje se u doslovno sva kućanstva u BiH. O popisu i njegovoj važnosti govori se i djeci u školama, ali i vjernicima tijekom propovijedi.

Važnost za ekonomiju

Ipak, malo se govori o onim ekonomskim i gospodarskim računicama koje su iznimno važne za općine i županije, osobito one koje su u podređenom položaju u odnosu na neke druge. O tom problemu najviše govore načelnici općina i premijeri županija s hrvatskom većinom koji već duže vrijeme pokušavaju poboljšati status svojih sredina izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić već je ranije najavio da će se tek nakon popisa stanovništva taj zakon moći mijenjati. -Ono što posebno pogađa našu županiju jest Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Po svemu sudeći, novi se zakon može očekivati tek nakon popisa stanovništva. Upravo je broj pučanstva važan kriterij za raspodjelu prihoda i tu nešto ne štima. Službene statistike pokazuju znatan pad broja stanovnika u našoj županiji iako znamo da nije tako. Komunikacija između općinskih službi i Zavoda za statistiku negdje je pukla, a to rezultira smanjenjem prihoda. 
U prva četiri mjeseca ove godine bilježimo smanjenje prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine za više od dva milijuna maraka, rekao je u posljednjem intervjuu premijer Ćosić posebno aludirajući na navedeni zakon koji je prema mnogima nepravedan.

Čak su i zastupnici iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na ovotjednoj javnoj tribini CCI-ja kazali kako je Zakon nepravedan, neekonomski i diskriminirajući i treba ga hitno mijenjati.

Popis motiv općinama

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj također je govorio o važnosti popisa upravo zbog pripadnosti javnih prihoda, naglašavajući kako u ovom popisu ne treba zanemariti ni ekonomske kriterije. 
-Ukupan broj stanovnika, te socijalni kriteriji na području jedne općine su jedan od glavnih kriterija po kojima se obračunavaju količine prihoda koji joj pripadaju i sama ta činjenica govori o tome koliko je nama kao lokalnoj jedinici važan ovaj popis, rekao je Grizelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?