Dom naroda

Ponavljanje krize bi značilo i kraj institucija u BiH

Dom naroda
16.07.2013.
u 09:09

Na mene su u NS RS, dok sam bio zastupnik, repetirali pištolj, pa znamo što se događalo u Trebinju i B. Luci pri postavljanju kamena temeljca, ali nikada nam nije palo na pamet da ne dolazimo na sjednice, kazao je Tihića

Izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su različite ocjene o prošlomjesečnim zbivanjima ispred Parlamenta i sigurnosti rada u državnim institucijama, a zaključeno je kako treba održati zajedničko zasjedanje oba parlamentarna doma o ovoj temi. Razmatrajući informacije o sigurnosti rada u institucijama BiH koje su nadležne institucije dostavile povodom prosvjeda održanih od 5. do 7. lipnja ove godine, izaslanici su bili vrlo izravni. Dopredsjedatelj Doma naroda Sulejman Tihić kaže da iz svih dokumenata nadležnih institucija proizlazi da nije postojala dobra koordinacija državnih i županijskih policijskih agencija. - Smatram da je tome kriv i nedostatak zakonske regulative. Mi smo i ranije ocijenili da reforma nije dobro urađena. Neshvatljivo je da direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela te noći dva sata nije mogao stupiti u kontakt s čelnicima policije Sarajevske županije. Više policijske razine moraju imati takve ovlasti da naređuju nižima, pogotovo u kriznim situacijama. Na mene su u Narodnoj skupštini RS-a, dok sam bio zastupnik repetirali pištolj, pa znamo što se događalo u Trebinju i Banjoj Luci kod postavljanja kamena temeljca, ali nikada nam nije palo na pamet da ne dolazimo na sjednice. Smatram da je pitanje prosvjeda ispolitizirano, kazao je Tihić. Dopredsjedatelj Doma naroda Dragan Čović smatra da je najvažnije definirati kako praktički rješavati ovakve stvari. Budući da je bio onemogućen rad institucija tijekom prošlog mjeseca, Čović je istaknuo da se takva situacija ne smije ponoviti.- Ako ne stavimo stvari na svoje mjesto i ponovno se dogodi ono što je bilo, bojim se da je ovo kraj, pa čak i same institucije, kazao je Čović. Na jučerašnjoj sjednici Martin Raguž je kazao da institucije BiH moraju raditi nesmetano.

- Da bi se to moglo osigurati potrebno je redefinirati poziciju, ustavnu i zakonsku, institucija BiH. Po meni je to moguće jedino riješiti da institucije BiH budu pod posebnim režimom upravljanja, a to jest da budu u okviru distrikta unutar Sarajeva, kazao je Raguž. Staša Košarac je kazao kako nitko ne onemogućava pravo građanima izraziti svoje nezadovoljstvo, ali da to treba raditi sukladno zakonu, ne ometajući rad institucija. Dodao je da je neophodno pokrenuti odgovornost prema onima koji nisu učinili ništa. - Moramo otkriti tko su ti ljudi koji nisu postupili sukladno važećim zakonskim propisima, kazao je Košarac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?