uz pomoć satelita

Pomoću satelitskih snimki u Egiptu pronađeno 17 piramida

piramida, deve, sahara
REUTERS/Pixsell
25.05.2011.
u 08:33

Infracrvene snimke donijele su arheolozima veliku sreću i otkrile podzemne nastambe. Početna iskapanja već su donijela rezultate

Više od 1000 grobnica i 3000 drevnih nastambi te čak 17 piramida pronađeno je pomoću satelitskih snimki Egipta, prenosi BBC.

Infracrvene snimke donijele su arheolozima veliku sreću i otkrile podzemne nastambe. Početna iskapanja već su donijela rezultate, a među iskopinama su i dvije od 17 piramida.

– Raditi na iskopinama i pronaći piramidu san je svakog arheologa – rekla je dr. Sarah Parck, predvodnica skupine arheologa koji su uz pomoć NASA-ina laboratorija u Birminghamu u američkoj državi Alabami na satelitskim snimkama otkrili nova blaga Egipta. Njezin je tim istraživao Egipat godinu dana i još sami ne vjeruju koliko su arheoloških nalazišta uspjeli locirati.

Analizirali su snimke satelita koji se nalaze u Zemljinoj orbiti na visini od 700 kilometara i opremljeni su kamerama koje mogu pronaći objekte manje od jednog metra u promjeru te ostali zapanjeni svojim velikim otkrićem.

Rabeći infracrvenu tehnologiju uspjeli su razlikovati različite materijale ispod površine, a kako su stari Egipćani svoje nastambe gradili od cigle napravljene od blata, koja je znatno gušća od zemlje koja ih okružuje, nije bilo teško razabrati podzemne kuće, hramove i piramide.

Dr. Parck uvjerena je da postoji još mnogo nalazišta pa će sa svojim timom nastaviti temeljitu "pretragu" Egipta.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

JA
jakov2006
11:29 25.05.2011.

E sada trebaju to i sa bosanskim piramidama uraditi, moža ima još koja uokolo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?