USAID-ov projekt

Pomoć osmeročlanoj obitelji s 5 djevojčica

Orašje
22.10.2012.
u 09:36

Više od 30-ak mladih je u okviru projekta vrijedno radilo i na izradi solarnih lampi od recikliranih boca

Članovi projekta “Mladi eko lideri” u sklopu svojih projektnih aktivnosti završili su radove na izolaciji jedne kuće u Donjoj Mahali na preporuku Crvenog križa Orašje. Radi se o osmeročlanoj obitelji u kojoj su uz majku i oca čak pet djevojčica. Žive u bakinoj kući, trošnoj, ali punoj ljubavi i topline za mnogobrojnu, i današnje uvjete rijetku obiteljsku sliku. I ne samo da stanuju u bakinoj kući, već i žive od bakine mirovine kao jedinoga izvora stalnih prihoda. Razvojačeni branitelj nema posla, majka je domaćica, djevojčice idu u školu, a bakinih oko 300 KM rasporede na nevjerojatan način do sljedeće mirovine.

Mladi eko lideri

- Drago nam je što sudjelujemo u projektu koji je pun humanosti i davanja potpore potrebitima. Vrijednost sveukupnog projekta je oko milijun dolara, a izvodi se u 28 općina na području sjeveroistočne Bosne - objašnjava Eko lider Dario Ostojić. Kaže kako je više od 30-ak mladih u okviru ovoga projekta vrijedno radilo i na izradi solarnih lampi od recikliranih boca, čišćenju okoliša oko Doma u Orašju, obnove sportskog terena u Orašju, okoliša škole u Domaljevcu, te obnovi stolarije u jednoj kući u Domaljevcu. Lijepo vrijeme pogodovalo je radovima pa su mladi ekolideri u planiranom roku završavali oblaganje kuće stiroporom kako bi postigli energetsku učinkovitost i zadržavanje topline pred nastupajuću zimu. Načelnik Đuro Topić istaknuo je i potporu općine u uređenju kupaonice i dovodu vode.

- Razvojačeni branitelj je bez zaposlenja s petero djece u osmeročlanoj obitelj pa je njima prioritet zaposlenje - kaže Dražen Mikić iz CK.

Vrijedna akcija

- Akcija je vrijedna pažnje i bilo bi idealno kada bismo je mogli provesti u svim MZ, zaključuje Mikić. - Zahvaljujemo na pomoći jer znači nam puno kada ove zime budemo manje izdvajali za ogrjev. Djeca idu u školu i za to nam treba najviše novca, i to nam je prioritet - kažu u obitelji. Baka Manda Bernatović dodaje kako je odgojila petero djece u kući koju je izgradila još 1969. Mirovinu je stavila na raspolaganje kako bi i njezina kći sa zetom uspjela svojih petero djece izvesti na pravi put.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?