Široki Brijeg

Pomoć i ljubav kroz ime fra Mladena

Udruga
29.12.2012.
u 12:31

Imaju smještajne kapacitete za one koji borave u Zagrebu

Udruga “Fra Mladen Hrkać“ želi nastaviti ono što je fra Mladenu bilo na srcu. Pomoći onima koji su u potrebi. Mladen je to uvijek činio čestito i pošteno, činio od svega svog srca. To su uvijek znali oni kojima je pomogao. I taj svoj čin uvijek je htio skriti, uvijek učiniti na način da Bogu bude poznat, ne i ljudima. Po onoj Isusovoj: “Neka ti ne zna desnica što čini ljevica!” Stoga je velika odgovornost na udruzi koja nosi njegovo ime, valja ići njegovim stopama, iz neizmjerne ljubavi prema bližnjemu, čestito, pošteno, samoprijegorno, odgovorno. Ta zato je i osnovana, kazao je fra Ante Marić na prvom bh. predstavljanju Humanitarne udruge „Fra Mladen Hrkać“, upriličene u u Širokom Brijegu.

Životni put

Fra Ante je govorio o životnom putu brata fratra Mladena, rođenog u Izbičnu 19. prosinca 1950., o njegovoj svećeničkoj i redovničkoj službi u Širokom Brijegu, gdje je od 1977. do kolovoza 1991. bio duhovni pomoćnik, vikar, dekan širokobriješkog dekanata, župnik i gvardijan. Potom je fra Mladen bio rekonvalescent u Gorici, četiri godine službuje u Vitini kao župni vikar i župnik. Od kolovoza 2000. do svibnja 2003. fra Mladen Hrkać proveo je na Humcu kao ispovjednik, propovjednik, pomoćni odgojitelj u sjemeništu, a potom postaje gvardijan u Dubravi (Zagreb) te član Vijeća za duhovnost. Fra Ante je kazao kako se svaki dan sjeti svoje majke i fra Mladena s kojim je dugo službovao na Brijegu. - On je u svakoj majci vidio svoj Bondžušu, kako su po prezimenu zvali njegovu majku Janju, u svakom ocu svoga Ćakića, kako su zvali njegova oca Franju, u svim ljudima braću, u djeci svoje nećake. Znao je da treba stati u obranu nejakih, obespravljenih, da sirotinji treba dati, da mora podignuti svoj glas, da treba stati pred tenkove. Znao je dobro zapažati, krasnim upadicama obogatiti rješenje problema. Volio je čuvati fra Vojin hrast, ostao je u mnogim srcima, nastavio je fra Ante, dodavši kako provincijal fra Ivan Sesar zbog preuzetih obveza nije mogao stići na predstavljanje.

Smještajni kapaciteti

Nazočnima se obratio i načelnik Miro Kraljević: - Kad je bolest u pitanju, pomoć svake vrste potrebna je. Zahvaljujući dobrim ljudima, bolesni i njihove obitelji lakše se nose s poteškoćama. Predsjednik udruge Ivan (Ivo) Soldo naglasio je da je udruga utemeljena prije pola godine, s ciljem pružanja pomoći osobama koje dolaze na liječenje u Zagreb. Udruga posjeduje smještajne kapacitete na adresi Lašćinska cesta 94., veliki peterosobni stan, koji može primiti tri peteročlane obitelji. Udruga nastoji osigurati prehranu, uz mogućnost spravljanja hrane, a u slučaju spriječenosti dostavljaju se topli obroci osobama smještenim u stanu. Udruga osigurava besplatne povratne vozne karte, za najteže pacijente sanitetski prijevoz i pratnju medicinskog osoblja. Volonteri udruge obilaze pacijente, osiguravaju ostvarenju prava koja imaju kao hrvatski državljani, kao što su zdravstveno osiguranje, osiguranje lijekova, liječenje u inozemstvu – kazao je Ivo Soldo, dodavši da je udruga pomogla u već 70-ak slučajeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?