Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Pomilovanjima nastoje ublažiti oštricu kritika

Koristeći bonnske ovlasti, visoki predstavnici su kaznili ukupno 177 dužnosnika na svim razinama vlasti u BiH
14. travnja 2011. u 09:59 0 komentara 4 prikaza
inzko
Foto: VL FOTO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je da će u ovom mjesecu rehabilitirati neke od skoro 100 preostalih dužnosnika koje su smijenili njegovi prethodnici na toj funkciji. Naveo da svi slučajevi nisu isti te da je po pitanju smjene nekih osoba istraga u tijeku, dok kod drugih nema istrage. Zadnja „pomilovanja“ Inzko je odobrio prošlog ljeta, kada je ukinuo sankcije Mladenu Tolju, Peri Madžaru i Davoru Šiliću.

Ashdown najstroži

Još oko 100 političara i dužnosnika u Bosni i Hercegovini čeka na političku rehabilitaciju, odnosno ukidanje sankcija koje im je u proteklih 13 godina nametnuo neki od visokih predstavnika međunarodne zajednice. Koristeći bonnske ovlasti, visoki predstavnici su kaznili ukupno 177 dužnosnika na svim razinama vlasti, uz različita obrazloženja.

Neki su optuženi za opstrukciju povratka izbjeglica i njihove imovine, drugima je zamjereno što su navodno prijetili međunarodnim predstavnicima, a značajan je broj onih kojima je jedino navedeno da su svojim djelovanjem opstruirali provedbu Daytonskog sporazuma. Najčešće je za smjenama i kažnjavanjem domaćih dužnosnika posezao lord Paddy Ashdown. On je samo u 2004. godini s pozicija uklonio 74 dužnosnika.

“Dobra volja”?

Od 2005., kada je počela „rehabilitacija“, ovaj proces prošlo je oko 65 kažnjenih političara. Neki od njih, poput Dragana Čavića, Dragana Čovića, Edhema Bičakčića, danas su vrlo aktivni i vrlo utjecajni na domaćoj političkoj sceni. Najava o ukidanju sankcija za neke političare nije iznenađenje. „Pomilovanja“ su visokom predstavniku Valentinu Inzku očito dobra prilika da nakon grubog uplitanja u formiranje vlasti u FBiH i akumulacije nezadovoljstva radom njegova ureda među hrvatskim i srpskim političarima, pokaže „dobru volju“ i ublaži oštricu kritika na vlastiti račun.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.