Prosvjedi

Poljoprivrednici u FBiH tuže ministra i žele njegovu ostavku

Prosvjedi
15.01.2013.
u 09:24

Poticaji su po tvrdnjama poljoprivrednika dijeljeni nezakonito

S transparentima na kojima pozivaju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerku Ivankovića Lijanovića na ostavku zbog, kako ističu, nezakonitog trošenja novca jučer su poljoprivrednici organizirali još jedne prosvjede.

Pred više od stotinu okupljenih poljoprivrednika, ispred zgrade resornog ministarstva predsjednik Udruženja mljekara Mehmed Nikšić pročitao je njihove zahtjeve koje su adresirali federalnoj Vladi. “Tražimo od premijera FBiH Nermina Nikšića i predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da razriješe dužnosti ministra Lijanovića iz četiri razloga: nepoštovanje pozitivnih zakonskih propisa; nepoštovanje institucija i zaključaka s tematske sjednice Parlamenta FBiH; nenamjensko, netransparentno i protuzakonito trošenje novca i plansko uništavanje domaće proizvodnje u korist uvozničkih lobija”, kazao je predsjednik Udruženja mljekara Mehmed Nikšić. On je dodao da će predstavnici poljoprivrednika održati sastanak na kojem će odlučiti o svojim idućim potezima koji ne isključuju mogućnost višednevnih prosvjeda pred zgradom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH. Na drugoj strani, ministar Jerko Ivanaković Lijanvić prozivke poljoprivrednika smatra neutemeljenim, a rad njegova ministarstva pri raspodjeli poticaja za poljoprivrednike i stočare, okvalificirao je transparentnim i zakonitim. Ministar Ivanković, sumnja da su jučerašnji prosvjedi poljoprivrednika politički motivirani i od stranaka koje traže smjenu vlasti u Federaciji BiH. “Ako bi moja ostavka bila rješenje za poljoprivredne proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju u BiH, ja bih danas odmah podnio ostavku, ali to nije rješenje i to ne bi pozitivno promijenilo situaciju, nego upravo suprotno, imalo bi negativne posljedice”, kazao je dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović. Koordinator federalnih udruženja poljoprivrednika Mehmed Nikšić izjavio je novinarima da su poljoprivrednici odlučili prekinuti prosvjed do 21. siječnja kad očekuju sastanak s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom.

Do tada će podnijeti kaznenu prijavu protiv ministra. On je kazao da ih je ministar prethodno pozvao na sastanak, za koji je odredio samo četiri predstavnika, no oni su tražili da sastanku nazoče predstavnici iz svih županija. “Onda je ministar nazvao mene i rekao da nam samo želi dati nacrt programa za 2013. godinu te da ne želi razgovarati o 2012. godini. Mi smo ga pozvali da dođe i da se obrati ljudima, a on je to izričito odbio”, kazao je Mehmed Nikšić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?