Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Političke blokade dovode u pitanje i popis stanovništva?

IZ SDA tvrde kako još uvijek ima određenih, zbunjujućih stvari koje se prema njihovom mišljenju nikako ne bi trebale naći na popisnom materijalu, kao što je entitetsko državljanstvo, etničko izjašnjavanje
03. kolovoza 2013. u 10:49 0 komentara 4 prikaza
Popis

Nakon što je predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac u ime tog kluba proglasio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, a Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, također, pokrenuo i pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zahtjev Vijeća ministara BiH da se prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku, mnogi su zabrinuti hoće li sličnu sudbinu doživjeti i predstojeći popis stanovništva u BiH.

Bojkot stanovništva

Naime, u kuloarima se već priča kako bi SDA mogao bojkotirati i popis stanovništva na način da Bošnjacima preporuči da se ne popisuju. Iako bi to bio riskantan potez, s dalekosežnim posljedicama, još uvijek je nejasno koji je konačni stav SDA o ovom pitanju. Ako se pažljivije analiziraju istupi pojedinih bošnjačkih političara, posebno onih iz SDA, nije teško zaključiti kako su izmjene i dopune Zakona o prebivalištu kao i Zakon o JMBG bili česta meta kritika pa i poziva na njihovo neusvajanje. Uz ova dva zakona treća noćna mora najbrojnije bošnjačke stranke u BiH bio je popis stanovništva. Nedavno održana sjednica Glavnog odbora SDA imala je na dnevnom redu svoju glavnu temu, a riječ je upravo o popisu stanovništva u BiH.

Nedorečenost

Nakon završetka sjednice bilo je posve jasno kako je popis stanovništva BiH u ovom trenutku najvažnija stvar za SDA koja je sve svoje aktivnosti ostavila po strani i posvetila se isključivo popisu, što je potvrdio i potpredsjednik SDA Adil Osmanović. Naime, iz SDA tvrde kako još uvijek ima određenih, zbunjujućih stvari koje nikako ne bi trebalo da se nađu na popisnom materijalu, kao što je entitetsko državljanstvo, etničko izjašnjavanje... Lider stranke Sulejman Tihić pokušao je ublažiti neka stajališta nakon završene sjednice. “Pred nama je veoma važan projekt, popis stanovništva, i SDA se želi uključiti. Istina politička situacija, politička klima ne odgovara popisu stanovništva, jer ove turbulencije sigurno politiziraju mnoga pitanja, mnoge odgovore, tako da se ne nalazimo u baš najboljoj političkoj situaciji, ali ne možemo odgađati popis stanovništva, trebamo raditi na tome”, istaknuo je tada Tihić. On je obećao da će se SDA zalagati da se popis obavi u skladu sa zakonom i da se spriječi bilo kakav popisni inženjering na bilo kojoj strani.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.