Intervju Raimondo De

Političari prostor za dijalog i kompromis moraju pronaći u BiH

cardona
VL FOTO
07.04.2011.
u 09:32

- Na vlastima u BiH je da pokažu rezultate, a Bruxelles je na vašoj strani - poručio je veleposlanik Italije u BiH

Italija je zemlja partner na Sajma gospodarstva Mostar 2011. Njezin veleposlanik Raimondo De Cardona očekuje da to bude povod za snažniji iskorak ove zemlje.

Je li sajam put za bolje povezivanje, nove inicijative?

Siguran sam da mostarski sajam predstavlja značajnu priliku za jačanje već odličnih trgovinskih i gospodarskih odnosa koji postoje između naših dviju zemalja i dodatnu mogućnost za naše tvrtke da se susretnu, upoznaju i planiraju zajedničke projekte.

Na koji je način Italija nazočna na Sajmu gospodarstva, koje su gospodarske grane zastupljene?

Predstavljaju se vodeći sektori u koje Italija ulaže i u koje će nastaviti ulagati u BiH: od metalurgije, proizvodnje i prerade metala, prehrane, građevine, drvne industrije, tekstila i odjeće do, naravno, energetskog sektora, kojem će mostarski sajam i Italija ove godine posvetiti poseban značaj. Radi se o izuzetno važnim gospodarskim granama za talijansku industriju i gospodarstvo, za Made in Italy, ali i za BiH, koja upravo na ovim industrijskim granama temelji svoj gospodarski oporavak i s kojima nastoji privući strana ulaganja.

Što za Vašu zemlju znači nastup na ovom sajmu?

Sajam za Italiju predstavlja, prije svega, priliku za bolju uspostavu dijaloga između poduzeća naših dviju zemalja u vrijeme kada se gospodarstva počinju oporavljati nakon krize iz 2008. i 2009. Zbog toga smo s entuzijazmom prihvatili poziv da budemo zemlja partner. Sajam također privlači poslovne ljude iz cijele regije, a mi gledamo na zapadni Balkan kao homogeni prostor u kojem se gospodarske djelatnosti trebaju realizirati bez obzira na granice ili prepreke bilo koje vrste: kada Italija gleda prema BiH, ona je usredotočena na širi balkanski horizont.

Koliko je BiH zanimljiva za talijanske investitore?

BiH je vrlo zanimljiva za talijanske investitore. Značajna činjenica u tom smislu jest da se trgovinska razmjena vratila na vrijednosti iznad jedne milijarde eura, i Italija, dakle, potvrđuje svoju četvrtu poziciju među najvećim trgovinskim partnerima BiH. Potencijal BiH je još uvijek u velikoj mjeri neistražen, posebno u energetskom sektoru, ali talijanske kompanije su vrlo zainteresirane za mogućnosti ulaganja u BiH u mnogim sektorima. Veleposlanstvo i ICE (Državni institut za vanjsku trgovinu) u Sarajevu, koji rade u tijesnoj suradnji, primaju zahtjeve za promotivne aktivnosti u svim sektorima. Odgovaramo na takve zahtjeve jačanjem promotivnih aktivnosti, osobito promoviranjem tržišta BiH talijanskim poduzetnicima. U tom kontekstu sve dinamičniji talijanski gospodarstvenici su osjetili potrebu da se organiziraju i osnovali su Confindustriiju BiH, udrugu koja daje podršku talijanskim poduzetnicima u njihovim odnosima s lokalnim institucijama. To su sve ohrabrujući i značajni signali.

U posljednje se vrijeme jako puno govori oko ulaganja u elektroenergetski sektor. Postoje li planovi za suradnju na tome području?

Bh. gospodarstvo bi moglo dobiti ogroman poticaj od eksploatacije obnovljivih izvora energije u državi. Talijanske grupacije već duže vrijeme rade na tome da se istraže mogućnosti u tom sektoru. Radujemo se instalaciji kabela za prijenos energije iz Crne Gora za Italiju, koja će postati operativna od 2014. godine. Radi se o infrastrukturi od koje bi i BiH mogla imati koristi. Treba, međutim, pružiti talijanskim tvrtkama, koje su se spremne angažirati, povoljnu sveukupnu sliku, uključujući i normativni okvir. U tijeku su kontakti, i na državnoj razini, za iznalaženje odgovarajućih rješenja.

Talijani su najčešći hodočasnici u Međugorje. Postoje li su planovi za otvaranje izravnih zrakoplovnih linija do Mostara?

Interes za pokretanje izravnih letova između Italije i BiH postoje i izvan okvira stalnog protoka hodočasnika prema Međugorju. U kontakti smo s različitim aviokompanijama. Nadamo se da će anomalija nedostatka izravnih letova između naše dvije zemlje uskoro biti riješena.

Nedavno je udruženje bh. bankara, financijskih institucija upozorilo kako neuspostava vlasti koči velike gospodarske projekte?!

Ranije sam spomenuo važnost mogućnosti investiranja u BiH. Izuzetno je bitno za ulagače da rade unutar određenih institucionalnih i pravnih okvira, uz nazočnosti vlade koja će promovirati dnevni red u kojem je puno prostora posvećeno gospodarskim pitanjima. BiH je složena država i potrebno je gospodarskim subjektima pružiti izuzetno uvjerljive odgovore, kako bi se postigla ona snaga za privlačenje investicija kojom bi se pobijedila neizvjesnosti, a koja je i dalje prisutna u poslovnim krugovima.

Posljednje zasjedanje PIC-a u BiH pozvalo je na žurnu uspostavu državne vlade. Jeste li optimist nakon krize koja postoji u FBiH?

Političko vodstvo zemlje mora učiniti sve napore kako bi se osigurali prostor za dijalog i kompromis, poštujući volju birača koji su otišli na izbore u listopadu prošle godine i koji očekuju brzo formiranje izvršne vlasti. Problemi s kojima se zemlja suočava su brojni i složeni: potrebno je da se vlade u najkraćem mogućem roku uhvate s njima ukoštac. Situacija u FBiH se pomno pratiti. Vlada je formirana u izuzetno teškim okolnostima. Poželjno je da političko vodstvo shvati da podjele ne čine dobro državi. Trebamo više napora u pronalaženju zajedničkog tla.

Može li ova zemlja, odnosno političari, samostalno voditi zemlju bez tutorstva međunarodne zajednice?

Vijeće ministara vanjskih poslova EU-a je odobrilo strategiju za BiH kojom je, između ostalog, predviđeno jačanje prisustva EU u BiH, s obzirom na planirano smanjenje prisutnosti i uloge OHR-a. Europska perspektiva BiH ostaje nepromijenjena. Međutim, kako bi Bruxellesu dala konkretan znak svoje spremnosti za napredak na putu prema integracijama, BiH treba napraviti neke ključne reforme, kao što su promjena Ustava prema presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, donošenje zakona o državnoj pomoći, donošenje zakona o popisu stanovništva. Bez ovih reformi BiH riskira da zaostane za ostatkom regije. Još jednom je na bh. vlastima da pokažu rezultate. Bruxelles je na vašoj strani: želja da budete dijelom EU-a je jaka, a raspoloživost velika, međutim, potrebno je i da BiH učini svoj dio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?