Patrick Moon

Političari ne brinu o potrebama građana

Moon
13.07.2013.
u 10:30

Političari na vlasti morat će se u jednom trenutku skloniti novim liderima

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon koji uskoro odlazi iz Bosne i Hercegovine istaknuo je u izjavi za medije u Mostaru kako će se zbog političkog zastoja i nespremnosti na kompromise aktualni politički lideri u zemlji ‘morati skloniti s puta’ i prepustiti drugim čelnicima kako bi zemlja krenula naprijed.

HDZ u reformi FBiH

Tako je Moon sugerirao ono što se u političkim kuloarima nagađa o postojanju međunarodnog plana za ‘smjenu generacija’ unutar vodećih političkih stranaka zbog nemogućnosti provedbe presude “Sejdić - Finci”, napretka prema NATO-u i reformi Federacije BiH. 
“Iznimno sam razočaran što politički čelnici u posljednje tri godine nisu uspjeli napraviti ikakav značajan napredak oko ovih pitanja. Ostali su podijeljeni u stavovima i oni ne odgovaraju na potrebe običnih građana. Građani širom zemlje, a napose ovdje u Mostaru su zabrinuti zbog problema s ekonomijom, nezaposlenošću, korupcijom, a to ne brine visoke političke dužnosnike u ovoj zemlji. Zasigurno, ja ostajem jako optimističan vezano uz budućnost BiH. Ja imam povjerenje u nevladine organizacije, civilni sektor i mlade ljude koji rade na objedinjavanju ove zemlje i trebaju raditi na poboljšanju ekonomije. Političari, čini mi se, to ne primjećuju i mislim da će se u jednome trenutku morati skloniti s puta i prepustiti sve novim liderima”, rekao je Moon u oproštajnoj poruci u Mostaru. 
Na upit o detaljima susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, američki diplomat je naveo kako je dobio obećanja da će se ova stranka uključiti u proces reforme Federacije BiH. 
“On (Čović) je jasno istaknuo kako se njegova stranka namjerava snažno uključiti oko ovih preporuka. Ja u potpunosti očekujem da se otvori široka rasprava u Parlamentu oko ovih preporuka. Ali ja sam uvjeren kako će ove preporuke pomoći da se naprave promjene kako bi Federacija bila učinkovita, manje skupa i da će ponuditi bolje usluge svim građanima”, dodao je Moon.

Održite izbore u Mostaru


On se u Mostaru susreo i s predsjednikom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem, vladikom Grigorijem, kao i skupinom mladih iz nevladinih organizacija. Komentirajući političku paralizu u Mostaru, Moon je ponovio razočarenje jer nije bilo dogovora među ključnim političkim strankama. 
“Ja ne vidim nikakve dokaze, spremnosti ili pokušaje bilo da je u pitanju Stranka demokratske akcije, ili HDZ da zajedno sjednu i pronađu rješenje”, dodao je američki veleposlanik navodeći da su najveći gubitnici građani Mostara. 
“Političari moraju konačno shvatiti da ljudima treba nova uprava i da treba pronaći način da se održe izbori”, rekao je. On je informiran i o tome da su o problemu Mostara razgovarali politički čelnici HDZ-a i SDA, no da istodobno nisu približena stajališta. “U svakom slučaju, ja ih potičem da rade i naprave kompromis, naglasio je Moon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?