odmor na jadranu

Pola slovenske vlade godišnji provodi na hrvatskoj obali

'09.07.2011.,Dubrovnik - Borut Pahor, predsjednik Vlade Republike Slovenije s obitelji i prijateljima uzivao u  sladoledu u gradskoj kavani u Dubrovniku. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/7
10.08.2011.
u 02:00

Sunca se u RH ove godine ipak neće nauživati srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Mađarski premijer Viktor Orban, slovački predsjednik Ivo Gašparovič, slovenski premijer Borut Pahor samo su neki od stalnih turista na hrvatskom Jadranu. Uz njih, deseci drugih stranih visokih dužnosnika, premijera, predsjednika, ministara i političara, a najviše je Slovenaca, odabrali su Hrvatsku kao idealno mjesto za godišnji odmor.

Hrvatsko podrijetlo

Na kratki, četverodnevni odmor potkraj srpnja stigao je mađarski premijer Viktor Orban. U Hrvatskoj je, a doznajemo kako je ovdje gotovo svake godine, boravio u privatnom aranžmanu, u obiteljskom krugu, sa suprugom i djecom te prijateljima, a troškove je snosio sam. Kao i lani, i ove je godine slovački predsjednik Ivan Gašparovič odabrao Brijune za privatni odmor, a tamo ga je prošlog tjedna na neformalnom sastanku posjetio hrvatski kolega Ivo Josipović. Upravo danas završio je godišnji odmor za slovačku vladu: tamošnji ministar ekonomije Juraj Miškov ostavio je svoju jahtu u marini u Tribunju, na kojoj redovito provodi godišnji odmor. Štoviše, kaže kako hrvatski Jadran smatra slovačkim morem, aludirajući na hrvatsko podrijetlo slovačkog predsjednika, što je vjerojatno pridonijelo da u Hrvatsku dolazi i slovačka premijerka Iveta Radičová. Miškov pak ne skriva oduševljenje Jadranom.

Imaju i vikendice

– Bliski smo mentalitetom, jezici su slični, blizu je. Nisam snob, na Maldivima i na Baliju je krasno, ali Hrvatska ima posebnu atmosferu – kazao je Miškov. Jedan je od rijetkih stranih dužnosnika koji otvoreno govori o tome gdje provodi godišnji, ostali to izbjegavaju ili se, u jeku krize, služe formulama: Spavat ću, ostajem kod kuće ili kosit ću travu u obiteljskoj kući. Kako bi i mogao zatajiti odredište kad njegove jahte redom izazivaju zanimanje javnosti – svoju ionako luksuznu jahtu ove je godine zamijenio još luksuznijom. Sad plovi na 21-metarskoj luksuznoj jahti tipa Sessa C68, na koju se udobno može smjestiti 14 osoba. Po hrvatskom Jadranu, a omiljen mu je srednji Jadran, plovi i češki ministar poljoprivrede Ivan Fuksa, a Hrvatsku kao omiljeno odredište navode i ministar okoliša Pavel Drobil, ministar industrije i trgovine Martin Kocourek. Iz Hrvatske se ovog tjedna, također s jedrenja, vratio bivši kolumbijski predsjednik Andrés Pastrana Arango.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je domaći u Hrvatskoj. Na Korčuli ima kuću i svaki put kad ga obveze povuku na sjever žali se kako napušta sunce i odlazi u kišu. Sunca se u Hrvatskoj ove godine ipak neće nauživati srbijanski predsjednnik Boris Tadić. Iako su se u medijima prenosile najave da dolazi na hrvatski Jadran, to se neće dogoditi. No zato je na Jadranu, kažu nam iz diplomatskih izvora, pola mađarske vlade, no u strogoj diskreciji. Isto tako, samo nešto javnije, slovenski susjedi otkrivaju kako im je Hrvatska dugogodišnje omiljeno mjesto za odmor. Neki od njih imaju i vikendice ili zemljišta. Ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs godišnji odmor redovito provodi kampirajući pokraj Novigrada u Istri, ministar za lokalnu samoupravu Henrik Gjerkeš zna odabrati Šilo na Krku kao ljetnu bazu. Iako se nije izjasnio gdje je ove godine na odmoru, ministar Roko Žarnić mogao bi u Makarsku. Naime, suvlasnik je – zajedno s mamom i bratom – naslijeđene kuće u Makarskoj, ali i poljoprivrednog zemljišta pod maslinama, za koje se brinu i kojim se koriste njegovi rođaci.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije