'uron' u nepoznato

Pogledajte dosad najdetaljniju snimku 'tamne' strane Mjeseca

tamna strana mjesec (1)
Foto: NASA
1/3
24.03.2013.
u 16:54

Najveću znatiželju pobuđivali su Mjesečevi krateri koji, prema procjenama stručnjaka, svjetlost nisu vidjeli više od dvije milijarde godina

Znanstvenici američke svemirske agencije NASA-e napravili su dosad najdetaljniju sliku tzv. "tamne", odnosno druge strane Mjeseca koja otkriva sastav površine Zemljina satelita kao i njezinu povijest.

"Tamna" strana Meseca stoljećima intrigira znanstvenike, ali i cijelo čovječanstvo. Najveću znatiželju pobuđivali su njegovi krateri koji, prema procjenama stručnjaka, svjetlost nisu vidjeli više od dvije milijarde godina. Stoga se spekuliralo da upravo ti krateri u sebi sadrže mnoge lakohlapljive materijale poput vode.

Zato je posljednji zadatak letjelice LRO lansirane još 2009. bio snimanje i detektiranje takvih površina na Mjesecu. Osim prethodno snimljenog leda, LRO je snimio i nekoliko izoliranih ''morskih bazena'' na ''tamnoj'' strani Mjeseca, a NASA je od tih fotografija sastavila trodimenzionalnu sliku.

>>Iz oceana izvukli raketne motore koji su poslali čovjeka na mjesec

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?