Tomislav Babić

Poduzetnik koji nikad nije digao kredit, ni za auto!

Tomislav Babić
Duško Mirković/Pixsell
24.12.2012.
u 12:00

Ne vozim grand cherokee, već kiju, objašnjava ovaj uspješni požeški elektrotehničar. Proizvodne hale i urede gradio je 20 godina, a lani je njegova tvrtka Elpos dobila Zlatnu kunu 
Piše Ljiljana Marić

Imati tvrtku 20 godina, a ne podići sve vrijeme ni jedan kredit, zvuči nemoguće i nevjerojatno, pogotovo u Hrvatskoj. Ali iznimka je tu da potvrdi pravilo. Požežanin Tomislav Babić, vlasnik i direktor tvrtke Elpos, ne samo da nije nikada digao kredit, nego ni vozilo nije uzeo na leasing.

– Od toga se bankarima diže kosa na glavi! Međutim, u ovakvim lošim gospodarskim uvjetima to je ispalo dobro i pametno. Proizvodne hale i urede kakve smo mi podizali 20 godina, netko bi napravio za dvije godine, ali na dug koji bi sada teško ili nikako vraćao. Mi sada možemo raditi samo za plaću a da još uvijek budemo pozitivni. Može se reći da tvrtku vodim na konzervativan način.

Vodeći u Hrvatskoj

Vodim je kao što vodim kućanstvo i ne smatram da se poslovi sklapaju u birtiji. Nikada me nije zanimalo što drugi misle pa tako ne vozim grand cherokee već samo kiju – objašnjava Babić, čija je tvrtka nedavno dobila i Zlatnu kunu za najbolju tvrtku u kategoriji malih trgovačkih društava Požeško–slavonske županije za 2011.godinu. Profesor elektrotehnike, prije otvaranja vlastite tvrtke 1992. godine u prostoru svoje garaže u Požegi, radio je 10 godina u Končaru – električni grijači elementi. Priznaje da je tamo gotovo sve naučio o električnim grijačima. Danas je njegova tvrtka vodeća u Hrvatskoj na području niskotemperaturnih električnih grijača, odnosno grijanja cjevovoda, oluka i odvoda oborinskih voda, vanjskih površina kao što su ulazi u podzemne garaže, stubišta i sl., podna grijanja unutrašnjih prostora i tla ispod hladnjača.   Nakon pet godina garaže, Babić je tvrtku preselio u donji dio kuće svoje punice gdje je ostao idućih deset godina.

– Svoj prostor, urede i proizvodnu halu počeo sam graditi 2003. godine u Radnovcu kraj Jakšića jer je u industrijskoj zoni u Požegi zemljište bilo preskupo. Dvije godine poslije preselili smo se te nastavili izgradnju – kaže Babić, čija tvrtka radi najviše u sjeverozapadnom dijelu zemlje, i to kao kooperanti. Nažalost, u Slavoniji imaju vrlo malo posla, a kada se nešto nađe da rade u požeškom kraju, to je, objašnjava, već prava egzotika. Još čekaju isplatu za posao na Areni Zagreb.

– Naša je sreća što smo toliko ekonomski jaki da ne moramo dobiti svaki posao i da možemo birati posao – ističe Babić dodajući da nemaju potrebu ni za reklamom, a sve što trebaju reći kažu preko svojih internet stranica. Jedni su od rijetkih, ako ne i jedini, koji sva nove stručne spoznaje do kojih su došli stavljaju na svoju stranicu. –Ispočetka se to konkurenciji i ostalima činilo kao ludost jer po njima ono što si saznao trebaš čuvati za sebe. Mislim da je to velika zabluda jer to negdje na nekom stranom jeziku postoji, a mi samo olakšavamo ljudima dolazak do tih informacija. S godinama, ljudi su to počeli cijeniti, idu na naše stranice pa čak u tuđim radovima nalazimo cijele naše formulacije i fotografije. To što nas “skidaju” znači da nas cijene – objašnjava Babić u čijoj tvrtki ima osam zaposlenih, od kojih je čak dvoje iz Zagreba, od kojih je jedan njegov zet Jurica Grcić, dipl. ing elektrotehnike. U tvrtki radi i Tomislava kći Željka koja je također iste struke, dok je druga kći Sanja završila pravo i također radi u tatinoj tvrtki. To što u tvrtki radi njih četvero iz obitelji, objašnjava Babić, svrstava ih u najozbiljnije tvrtke jer su oni za svoj posao životno zainteresirani.

Kasice prasice

Potvrđuje to i prolazak njihova projekta na natječaju BICRO, Vladine središnje ustanove za razvoj i unapređenje inovacijskog i tehnologijskog sustava. – Na njihovim natječajima obično prolaze fakulteti i instituti tako da nam ovaj prolazak odnosno dobivanje novca za jednu našu inovaciju, znači više od Zlatne kune. Rok da realiziramo ideju sonde za mjerenje vlage koja bi razlikovala snijeg i maglu, što postojeće ne mogu, godinu je dana. Ovo je naša prilika i da iziđemo na zapadno tržište  – objašnjava Babić koji je ove godine počeo i s proizvodnju struje iz solarne elektrane. Elpos je ne samo uspješna tvrtka nego i jedna od najurednijih koju smo vidjeli. Ne samo što je sve na svome mjestu nego je sve napravljeno tako da zaposlenici osjećaju kao kod kuće. Na ulazu su postavljene slike najznačajnijih znanstvenika s područja elektrotehnike te prostora u kojima je nicao i radio Elpos. A u hodniku svaki radnik može vidjeti na grafikonu kako tvrtka posluje iz mjeseca u mjesec. Tu je karta Europe čiju je svaku zemlju sa svojom suprugom Ivankom, koja je suvlasnica tvrtke, posjetio Tomislav. Sa svakog takvog putovanja donio je kasicu prasicu koje stoje u staklenom ormaru  u hodniku tvrtke. To, kao i skupljanje minerala, njegov je hobi uz koji se odmara od svakodnevnih poslovnih napora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?