Uvodi se sustav

Pod povećalom inspekcije FBiH promet goriva, ali i 630 crpki

benzin
VL FOTO
02.09.2011.
u 17:42

Inspekcija je već izrekla u Federaciji BiH oko 75 kazni koje iznose 3.400 maraka

Zahvaljujući uvođenju informacijskog sustava za nadzor i kontrolu prometa naftnih prerađevina u FBiH benzinske crpke će se uskoro naći pod potpunom kontrolom Federalnog ministarstva trgovine.

Kvaliteta goriva

Također, zahvaljujući ovom sustavu omogućen je i potpuni uvid u poslovanje benzinskih crpki, tako da je na ovaj način konačno došao kraj raznim malverzacijama, utajama i prijevarama koje su itekako osjetili građani koji su godina točili gorivo koje je četo bilo pomiješano s vodom. Sada se sve odvija uz pomoć sondi koje rade na principu informacijskog sustava, koji je izravno povezan s Ministarstvom trgovine i koji prati sve od ulaz, izlaz goriva, kvalitete goriva, do količine vode u gorivu.

Federalni inspektori na terenu već djeluju, a rezultati govore da velik broj benzinski crpki izbjegava umrežavanje u jedinstven sustav kontrole, što bi gledano s druge strane značilo ako pravni subjekt (benzinska crpka) ne ispoštuje uvjete Federalnog ministarstva trgovine iz pravilniku o načinu evidentiranja i kontroli prometa naftnih prerađevina putem ugrađene opreme na benzinskim crpkama, slijedi kazna.

Nakon mjesec dana, pravni subjekti (benzinske crpke) koje ne ispoštuju obveze koje je naložilo Federalno ministarstvo trgovine mogu očekivati stavljanje lokota na vrata. “Svaka benzinska crpka mora ući u informacijski sustav za kontrolu prometa i kvalitetu naftnih prerađevina, a ako se to ne dogodi, zna se što slijedi”, jasan je već raniji stav Federalnog ministarstva trgovine.

Prema podacima, u Federaciji Bosne i Hercegovine ima oko 630 benzinski crpki, inspekcija je već izrekla oko 75 kazni koje iznose 3.400 maraka.

Ovo je tek prva faza inspekcijskog djelovanja koja je rezultirala samo novčanim kaznama.

Naime, ukoliko crpke u predviđenom roku od 30 dana ne ispoštuju zakon i ne ugrade mjerne instrumente i softvere za uvezivanje u bazu Federalnog ministarstva trgovine, inspektori će zatvarati i pečatiti crpke.

Gustoća goriva

Novi sustav koji benzinske crpke moraju ugraditi omogućit će Federalnom ministarstvu trgovine i inspektorima da u svakom trenutku mogu znati kakva je gustina goriva, koliko u njemu ima vode, te trenutnu količinu u spremnicima, odnosno koliko je nafte i naftnih prerađevina 
prodano.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?