Odavanje tajni

Počeo proces protiv papinog sobara

Paolo Gabriele
AFP/Pixsell
29.09.2012.
u 10:01

Papin bivši sobar Paolo Gabriele optužen je za krađu s otežavajućim okolnostima za što bi mogao dobiti kaznu od najviše četiri godine zatvora. Dakle nije optužen i za iznošenje izvan Vatikana povjerljivih dokumenata uzetih u Papinoj sobi.

U palači drzavnog suda u Vatikanu započeo je danas ujutro, točno u 9,30 sati, kazneni proces protiv bivšeg papina sobara Paola Gabrielea (50) i informatičara Claudija Sciarpellettija (48). Gabriele je prisutan u sudnici, dok Sciarpelletti nije, vec ga predstavlja samo odvjetnik.

Predsjednik troclanog sudskog vijeća je Giuseppe Dalla Torre, a ostala dvojica sudaca su Paolo Papanti-Pelletier i Venerando Marano. Promotor pravde, kako se naziva vatikanski tužitelj, je Nicola Picardi. Gabrielea brani odvjetnica Cristiana Arru, a Sciarpellettija brani odvjetnik Gianluca Benedetti.

Papin bivši sobar Paolo Gabriele optužen je za krađu s otežavajućim okolnostima za što bi mogao dobiti kaznu od najviše četiri godine zatvora. Dakle nije optužen i za iznošenje izvan Vatikana povjerljivih dokumenata uzetih u Papinoj sobi. Informatičar Claudio Sciarpelletti optužen je samo za pripomaganje.

>>  Sobar može dobiti i do 4 godine, a papa ga možda i pomiluje

To je kazneni proces, kakvi se održavaju u svakoj državi i nema nikakve veze s kanonskim zakonikom i Katoličkom crkvom. Proces se odvija prema talijanskom kaznenom zakonu i talijanskoj kaznenoj procveduri, jer je Država Grad Vatikan prihvatila talijanske zakone. Dakle, neće biti, kao u američkom sudstvu (i u američkim filmovima) da se optuženika pita smatra li se krivim ili nevinim. Također za razliku od američkog sudstva eventualna priznanja optuženih u istražnom postupku ne uzima se za gotovo. U SAD-u priznanje znači završen proces. U Italiji, pa dakle i u Vatikanu, priznanje zločina u istražnom postupku se ne smatra konačnim i nije važećim, jer bi se moglo dogoditi da se od osumnjičene osobe iznudi priznanje zločina. Počinje se dakle sve ispočetka, premda i materijali i izjave svjedoka i ostalo prikupljeno tijekom istražnog postupka postaje dijelovima postupka.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije