POZIV NA DOGOVOR

Počela tiha diplomacija kako bi se ipak postigao dogovor

siroki
Zoran Grizelj
05.03.2011.
u 11:15

U Zagrebu je s predsjednikom Ivom Josipovićem i ministrom vanjskih poslova Jandrokovićem razgovarao visoki predstavnik Inzko

Dva politička bloka okupljena oko SDP-a s jedne strane i HDZ-a BiH niti jučer nisu pokazali spremnosti odstupiti od ranije poznatih stajališta, a u međuvremenu započela je djelovati tiha diplomacija kako bi se ipak postigao dogovor i izbjegla teška institucionalna i ustavna kriza. S jedne strane, SDP i stranke okupljene oko njega svjesne su da nema zakonitog uporišta da sazovu Dom naroda te da će takve odluke biti osporene, dok su pak s druge strane iz dva HDZ-a svjesni da blokada sustava ne može potrajati unedogled.

Trenutna blokada

U Zagrebu je jučer i prekjučer s visokim dužnosnicima, predsjednikom Ivom Josipovićem i ministrom vanjskih poslova Jandrokovićem razgovarao visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko. Kako se doznaje. u svim tim razgovorima dominirala je rasprava kako razbiti trenutačnu blokadu i postići kompromis između legitimnih hrvatskih političkih stranaka i SDP-a koji je odlučan, bez obzira na posljedice, realizirati plan uspostave vlasti bez gotovo 90 posto hrvatske političke volje. U međuvremenu započele su i analize trgovine foteljama oko čega je prije svega zapeo budući SDP želi uzeti sebi za pravo raspolagati hrvatskim pozicijama u izvršnoj vlasti.

HDZ BiH i HDZ 1990. su pri tome upozorili da bi uz SDP i SDA u raspodjelu bošnjačkih fotelja trebalo uključiti i ostale stranke koje su privukle glasove iz toga naroda. SDP i SDA zajedno imaju tek nešto više od 50% bošnjačkih glasova, no nisu u raspodjelu uključili niti Savez za bolju budućnost, Stranku za BiH i druge stranke. Istodobno posežu za hrvatskih mjestima. Ne pomišljaju pri tome se suprotstaviti Miloradu Dodiku i zatražiti i srpske pozicije u Vijeću ministara kao što su to ‘ponudili’ Hrvatima. Valja reći i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio uoči znanstvenog skupa posvećenog položaju Hrvata u BiH u petak u Banjoj Luci da predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija najavom isključenja dva HDZ-a u BiH iz vlasti uvodi sustav nadglasavanja i šalje poruku Hrvatima i drugim nebošnjacima da se odsele iz Bosne i Hercegovine.

Odlazak iz BiH

“Ukoliko se dogodi da na ovaj način Zlatko Lagumdžija formira vlast i to ostane tako, onda to znači uvođenje jednog sasvim novog koncepta nadglasavnja i majorizacije. Svima drugima to je poruka da bi bilo najbolje da odu što prije iz BiH, jer nitko ne želi da živi u procesu nadglasavanja i majorizacije”, rekao je Dodik novinarima uoči znanstvenoga skupa koji se tri dana održava u Banjoj Luci. Dodik je dodao da će hrvatski politički blok morati poduzeti određene korake kako bi zaštitili taj narod. Stranke okupljene oko SDP-a BiH najavile su da će idućeg tjedna započeti uspostavu vlasti u Federaciji BiH bez sudjelovanja dva HDZ-a.

Glavni je prijepor u tome da SDP traži da zauzme dio hrvatskih pozicija u izvršnoj vlasti, dok pak dva HDZ-a insistiraju da ove stranke raspodjele ta mjesta budući da su osvojili najveći broj hrvatskih glasova na posljednjim izborima održanim prije točno pet mjeseci u BiH. Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je za Glas Srpske da SDP i Lagumdžija najavljuju da će nasilno preuzeti vlast u FBiH, jer su njihovi postupci suprotni ustavima BiH i FBiH, Izbornom zakonu BiH i stavu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

- To nije ništa drugo do udar na ustavni poredak u BiH. Institucije koje su zadužene štititi ustavni i demokratski poredak trebale bi reagirati na ovakve poteze i izjave, koje više nisu političke nego mogu ugroziti postojanje BiH i dovesti do njene podjele - kazao je Čavara.

Dodao je da bi policijske i pravosudne institucije u BiH već morale reagirati i na Lagumdžijine izjave da će “ulice Tripolija biti Disneyland u odnosu na ono što se može dogoditi u BiH ako vlast u FBiH i na razini BiH ne bude formirana do 31. ožujka”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?