AUTOPUT

Počela isplata za parcele, cijena od šest do 20 maraka

autoput
VL FOTO
01.06.2011.
u 09:18

Sva vještačenja su urađena, a cijena zemljišta se kreće od 6 do 20 KM, ovisno o kvaliteti zemljišta koje se izuzima.

Ubrzavaju se aktivnosti na trasi buduće autoceste kroz jugozapadnu Hercegovinu. Nakon što je odrađena glavnina posla na poddionici Bijača – Kravice u ljubuškoj općini, poodmakle su i aktivnosti i na poddionicu Kravice – Zvirovići kojom autocesta stiže u čapljinsku općinu.

Urađeno dosta posla

Kronološki se osvrćući na do sada urađeno, Darko Šimović, pomoćnik načelnika za katastar i imovinsko-pravne poslove Općine Čapljina, kaže: „Aktivnosti na autoputu koji prolazi kroz našu općinu počele su u studenom prošle godine. Urađeno je dosta posla.

Prvo smo uradili terenski dio, sad u uredu radimo na izradi rješenja o izvlaštenjima i sklapanju sporazuma s vlasnicima nekretnina.

U usporedbi s općinom Ljubuški imamo manju dionicu za obraditi, ali su parcele veoma usitnjene i velika je

nesređenost zemljišno-knjižnog i katastarskog stanja, što usložnjava i produžuje postupak. Do sada smo uradili oko 55 rješenja o izvlaštenju. Kako rješenja postaju pravomoćna radimo i sporazume o naknadi. Do sada je urađeno 17 sporazuma.

-Znači li to da je započela i isplata? - Da, isplata zemljišta započela je prije petnaestak dana. Za sada nema problema. Sva vještačenja su urađena, a cijena zemljišta se kreće od 6 do 20 maraka, ovisno o kvaliteti zemljišta koje se izuzima. U početku je bilo nejasnoća, bilo je priča da će cijena biti 2 – 3 marke po četvornom metru, međutim vještačenja koja rade ovlašteni sudski vještaci otklonila su sumnje vlasnika. Bitno je istaknuti da se procjenjuje sve što je na zemljištu od drvne mase, suhozida, pa do čatrnja i gospodarskih objekata. Sve što se zatekne na zemljištu obračunava se zasebno i

na kraju se isplaćuje konačni zbir. -Reakcije građana nakon početka isplate? -U startu je bilo nejasnoća, jer ljudi nisu imali dovoljno informacija. Kroz par sastanaka u mjesnoj zajednici Zvirovići i našoj Službi na koje su dolazili i predstavnici JP Autoceste Federacije BiH, nastojali smo ljudima objasniti pojedinosti što je dalo rezultata. Sada uredski dio posla teče bez problema, sporazumi o naknadi zemljišta zaključuju se jednom tjedno, a dinamiku ćemo ubrzati. Po dostavljanju rješenja o izvlaštenju i urađenim vještima u našem uredu sklapaju se sporazumi nakon čega se JP Autoceste obvezuju da u roku od trideset dana isplate naknade. Koliko znam oni to rade brže, isplate su već nakon desetak dana.

Građevinske dozvole

Planiramo do sredine lipnja završiti naš dio posla završiti do polovice lipnja. Do sada izdanim rješenjima obuhvaćeno je oko 150 katastarskih čestica od ukupno 330 parcela koje treba obraditi. Kad završimo taj dio posla JP Autoceste Federacije mogu krenuti dalje, u dobivanje građevne dozvole… Najave su da bi radovi trebali krenuti u kolovozu ili rujnu.

Pomoćnik načelnika Darko Šimović ističe da će nakon stečenog iskustva rodovi na drugim dionicama brže napredovati.

Ključne riječi

Komentara 1

FA
faxfax
13:38 01.06.2011.

bosa mara bosnu pregazila

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?