LAGUMDŽIJA - KOMŠIĆ

Počela borba za nasljednika SDP-a

lagumdzija
VL FOTO
23.03.2012.
u 09:17

Od rezultata lokalnih kongresa ovisi hoće li SDP već iduće godine dobiti novog predsjednika

Iako je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nakon sjednice stranačkog predsjedništva izjavio kako SDP iz svega izlazi jači, jasno je kako je upravo počela borba za novog predsjednika stranke.

Komšić - Hadžić

Situacija unutar stranke samo je prividno stabilizirana, jer antagonizmi koji postoje između pojedinih visokih dužnosnika danas nisu ništa manji nego prije Komšićeve ostavke. Posebno se to odnosi na relacije između Željka Komšića i drugog dopredsjednika stranke Damira Hadžića. Upućeni kažu da njih dvojica već dugo nisu u najboljim odnosima, a sve je kulminiralo Komšićevim marginaliziranjem unutar sarajevskog županijskog odbora SDP-a, gdje glavnu kadrovsku i drugu politiku vodi upravo Hadžić.

Da je veliki dio problema u SDP-u izazvan sukobima na ovoj personalnoj relaciji pokazalo se i na sjednici Predsjedništva SDP-a kada je samo Damir Hadžić glasovao za prijedlog da se Lagumdžija povuče i mjesto predsjednika SDP-a prepusti Komšiću.

Navodno je Hadžić postupio tako uz sarkastičnu opasku da želi vidjeti što to Komšić kao predsjednik SDP-a može uraditi. Iz izvora bliskih još uvijek aktualnom čelniku SDP-a, doznajemo kako je on u sljedećim danima i mjesecima spreman sve učiniti kako bi se stanje u stranci doista stabiliziralo.

-Lagumdžija se ne želi odreći ni Željka Komšića ni Damira Hadžića. Svjestan je Komšićeve popularnosti u biračkom tijelu i mogućih posljedica po SDP ukoliko on ode iz stranke. S druge strane, Damir Hadžić mu je prijatelj i smatra ga svojim najodanijim suradnikom. Štoviše, u SDP-u je poznato da Zlatko Lagumdžija upravo Hadžića vidi kao svog nasljednika na čelu stranke. Komšićeva najava kandidature samo je zakomplicirala stvari, kaže naš sugovornik dobro upućen u zbivanja u vrhu SDP-a.

Sada kada su karte otvorene i kada je počelo licitiranje kandidaturama za predsjednika SDP-a, za očekivati je da se jave i novi pretendenti na prijestolje. Među njima će, kako je potvrdio sam Lagumdžija, vjerojatno biti i donedavni neprikosnoveni čelnik SDP-a u Unsko-sanskoj županiji Hamdija Lipovača. Ovaj političar mlađe generacije nikada nije skrivao svoje liderske ambicije. Moguće je da se u borbu za Lagumdžijinog nasljednika uključi i tuzlanski načelnik Jasmin Imamović, pa i aktualni federalni premijer Nermin Nikšić.

Upravo je Nikšića kao mogućeg predsjednika SDP-a svojedobno spominjao i sam Lagumdžija.

Liderska karizma

No, čini se kako njemu nedostaje liderske karizme i ambicije, što je potvrdio i dosadašnjim vođenjem federalne Vlade. Imamović, pak, dolazi iz Tuzlanske županije, jakog uporišta SDP-a, ali je njegov problem što ima mnogo neprijatelja unutar svoje izborne baze.

Mnogo toga će ovisiti o odluci hoće li kongres na kojem će biti biran novi predsjednik SDP-a biti održan 2013. ili 2015. godine.

Odgovor na to pitanje znat će se nakon lokalnih izbora.

Ukoliko izborni rezultati SDP-a budu loši, a takva mogućnost je prilično realna, prijevremeni kongres stranke sigurno će biti održan već u prvoj polovini 2013. godine. Eventualni izborni uspjeh, pak, omogućio bi Zlatku Lagumdžiji još dvije godine pripreme za inauguraciju svoga nasljednika.

Komentara 3

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
12:04 23.03.2012.

Lopov otisa-lopov ce da dodje...pa gdje je tu uopce promjena ??

Avatar servo_volan
servo_volan
13:30 23.03.2012.

Komšić - Hadžić---------------ovo je smješno da nije bilo bi žalosno pa zna vrabac na grani da Komšić nemože i neće biti prvi ćovjek SDP on to hoće i savjeta ima od onih koji su istjerani iz SDP BIH a tu je KOMŠIĆ stariji pa sad vi razmislite i još nešto Muslimani-Bošnjaci vole vladati i to su kroz povjest i pokazali preko Turaka tako da će vrlo teško prihvatiti da komšić junior bude president SDP BIH OVO JE PUŠTANJE BALONA PRED OPĆINSKE IZBORE

Avatar servo_volan
servo_volan
13:42 23.03.2012.

Kolliko je meni poznato da se po svim zakonima stranaka OSVRT REPUBLIKA HRVATSKA Hrvatski predsjednik morao je zamrznut ćlanstvo na sve funkcije u SDP RH a to simpatizira li SDP ili ne pa to je smješno ta ga je strankaa i kabndidirala za predsjednika-------Komšić bi isto tako trebao sve funkcije zamrznut a zato ga osbiljno i nesvataju jer mu kažu ma daj ti presjedavajući i ćlan predsjedništva to će u narodu izazvati negodovanje samo što narod u BIH pojima nema šta su zakoni stranaka a posebito kad su dvije Bošnjaćke stranke u vidu a da su Hrvati u pitanju to bi znali

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?