Čitluk

Počast petorici Brotnjaka koje su 1946. ubile komunističke vlasti

Podadrezanj
Mile Pavlović
11.04.2012.
u 12:32

U kapelici pored spomenika u Podadrežnju slavljena je sveta misa u spomen na poginule Brotnjake

U organizaciji čitlučke podružnice Udruge hrvatske domoljubne vojske 1941. - 1945. i ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kod spomenika u Podadrežnju u MZ-u Donji Veliki Ograđenik (općini Čitluk) okupilo se više od 2000 Brotnjaka kako bi odali počast petorici hrvatskih časnika i dočasnika 2. svjetskog rata, koje su zloglasne komunističke horde zvjerski poubijale 6. siječnja 1946. godine. Svojom krvlju su mjesto posvetili hrabri hrvatski mučenici: Marko Stojić, Ivan Juričić - Ćurdo, Jure Dodig, Franjo Miloš i Ivan Milićević – Milić.

Sveta misa

U spomen njima i ostalim poginulim hrvatskim domoljubima, u kapelici je pokraj spomenika u Podadrežnju slavljena sveta misa, koju je, uz suslavlje čerinskog župnika fra Darija Dodiga i don Jakova Jurića, predvodio franjevac konventualac fra Filip Musa, samostanski vikar župe Uznesenja BDM u Molvama, rodom iz D. V. Ograđenika.

Križ i spomen

- Da dođem na ovo sveto mjesto, prošao sam cijelu Hrvatsku. Bože moj, kolike crkve, crkvice, kapelice i spomen-križevi obilježavaju mjesta gdje počivaju naša braća i sestre koji položiše svoje živote za komad ovoga neba, za komad ove lijepe i voljene domovine. Shvatio sam u jednom trenutku da križ nije mrtvi spomenik, on je gorući svjetionik, svjetionik koji je svijetlio našim očevima, našim djedovima, prošlim generacijama - rekao je fra Filip Musa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?