Prestanak paljbe

Pobunjenici dogovorili miran ulazak i predaju Bani Walida

\'Libyan leader Muammar Gaddafi greets the crowd at the inauguration ceremony of South Africa\'s newly elected president Jacob Zuma in Pretoria on May 9, 2009. Zuma is the county\'s fourth President s
AFP/Pixsell
06.09.2011.
u 09:06

Mnogi vjeruju kako su u vojnom konvoju koji je prešao u Niger i Muammar Gadafi kao i njegov sin Saif Al-Islam

Libijski pobunjenici oko podneva će ući u Bani Walid nakon što su postigli dogovor s predstavnicima jednog od posljednjih Gadafijevih uporišta u zemlji. Nacionalno tranzicijsko vijeće, prenosi Sky News, rano jutros dogovorilo je mirnu predaju s gradskim čelnicima. Dogovor je sklopljen samo dan nakon što je Vijeće gradovima Jufra, Sabha i Gadafijevu rodnom Sirtu dalo ultimatum nalažući predaju u roku od tjedan dana ukoliko žele izbjeći krvoproliće.

Dok su pobunjenici pregovarali s predstavnicima Bani Walida, pojavila se informacija kako je pukovnik Gadafi još jučer napustio Libiju, ali njegov glasnogovornik Moussa Ibrahim i dalje tvrdi da je Gadafi još u Libiji te kako su se on i njegovi sinovi spremni boriti do smrti.

Veliki konvoj libijskih oklopnih vozila prešao je u Niger, izvijestio je Reuters. Francuski i nigerski vojni izvori objasnili su kako je konvoj jučer pod pratnjom nigerske vojske stigao u sjeverni pustinjski grad Agadez. U konvoju je bilo od 200 do 250 vojnih vozila u kojima su uz vojnike bili i časnici libijskih postrojbi sa sjevera koji su najvjerojatnije prije ulaska u Niger prebjegli u Alžir.

Prema informacijama iz Nigera, mnogi Libijci, uključujući i Gadafijeve pristalice iz plemena Tuarega, prešli su u Niger tražeći sklonište. Francuski vojni izvori smatraju kako bi se Muammar Gadafi i njegov sin Saif Al-Islam mogli pridružiti konvoju na putu prema Burkini Faso, zapadnoafričkoj državi na granici s Nigerom, koja je Gadafiju i njegovoj obitelji ponudila azil.

Nigersko pružanje utočišta dužnosnicima Gadafijeva režima kršenje je zabrane kretanja koju je UN odredio za ove ljude, a prema mišljenju libijskih stručnjaka, Niger se ne bi trebao priklanjati neprijateljima libijskog naroda.

Inače, Burkina Faso, donedavna primateljica goleme libijske novčane pomoći, ponudila je Gadafiju utočište, ali i priznala Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu libijsku vlast. Ministar vanjskih poslova Burkine Faso objasnio je kako će „udomiti“ Gadafija u svojoj državi bez obzira na to što su potpisnici Međunarodnog suda koji je Gadafija optužio za zločine protiv čovječnosti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?