Proračun

Plaće svim korisnicima smanjene za osam posto

Skupština
04.04.2013.
u 09:33

U proračunu ZH županije za ovu godinu su umanjene gotovo sve stavke osim onih koje se odnose na socijalne kategorije stanovnika

Proračunski korisnici u ZHŽ-u već od idućeg mjeseca dobivat će bruto plaću umanjenu za osam posto, vidljivo je to iz proračuna za 2013. koji je jučer usvojen na Skupštini ZHŽ-a. Naime, ostvarilo se ono što su predstavnici Vlade najavljivali već mjesecima. Budući da županija nema novca, morale su se raditi uštede zbog čega će, dok se financijska situacija ne popravi, svi proračunski korisnici imati manju plaću, kao i doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Da bi se ovo spriječilo, predstavnici Vlade su pokušavali postići dogovor sa sindikatom, međutim bezuspješno. Iako će se najveći iznos uštedjeti na plaćama, u proračunu za ovu godinu su smanjenje skoro sve stavke osim onih koje se odnose na socijalne kategorije. Tekući prijenosi braniteljima su čak i povećani s prošlogodišnjih 400.000 na 700.000 KM. Međutim, kada su u pitanju sredstva za porodiljne naknade, tu je iznos ove godine manji.

Prošle godine se za ovu stavku izdvojilo 2,000.000, dok je ove godine planirano 1,600.000 KM. Među stavkama čiji su iznosi uvećani su i tekući prijenosi za zaštitu okoliša koja je prošle godine iznosila 360.000, a ove godine iznosi 770.000 KM. Tekući prijenosi braniteljima uvećani su sa 400.000 KM na 700.000 KM. Kapitalni izdaci za nabavu stalnih sredstava u Ministarstvu branitelja, nabava građevine ove godine iznosi 100.000 KM. Zanimljivo je spomenuti i stavku koja se odnosi na Upravu za ceste. Prošle godine je u proračunu za ovu instituciju izdvojeno 1,595.300, a ove godine 13.080 maraka. Kada su u pitanju amandmani na proračun, njih su imali samo zastupnici HSP-a BiH. Naime, predlagani su amandmani da se u proračunu za 2013. godinu povećaju sredstva za Sveučilište u Mostaru i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru, isti nisu usvojeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?