Pjesnička noć

Pjesnici oživili stećke

Pjesnici
Frano Matić
01.06.2012.
u 10:21

Poseban naglasak je dat desetogodišnjem jubileju

Na živopisnom lokalitetu svjetski poznate nekropole stećaka na Radimlji kod Stoca upriličena je “Vidoška pjesnička noć” na kojoj je nastupilo dvadeset i pet pjesnika i umjetnika iz BiH (Stolac, Čapljina, Mostar, Široki, Sarajevo...) i Hrvatske (Ploče, Zagreb, Križevci, Dubrovnik...). Dio je to tradicionalne kulturne manifestacije “Stolačko kulturno proljeće 2012.” koju organizira ogranak MH Stolac, a uz pokroviteljstvo Općine Stolac. Stoga je i stolački načelnik Stjepan Bošković pozdravio i zahvalio na dolasku svim pjesnicima iz BiH i Hrvatske kao i brojnim Stočanima koji su se okupili između stećaka na Radimlji i uživali u priređenom programu. Uime pjesnika posebnu je zahvalu MH Stolac, lokalnoj vlasti i svim Stočanima uputila je Marina Kljajo-Radić, predsjednica Društva hrvatskih pjesnika HB. ”I u ovim teškim vremenima za sve nas MH Stolac i ova njezina manifestacija podržavaju pjesnike u njihovu radu i nastojanju da se očuva hrvatska pjesnička baština”, istaknula je Kljajo-Radić. Predsjednik MH Stolac dr. Mladen Bošković uručio je nagradu “Hrvatski stećak” dr. sc. Vinku Grubišiću, hrvatskom pjesniku i znanstveniku, koji je izrazio svoje oduševljenje boravkom na, kako je rekao, ovom starom hrvatskom tlu. U ime predsjednika MH Zagreb skupu na Radimlji pozdrave je prenio dr. sc. Đuro Vidmarović, član MH Zagreb, koji je i pohvalio nastojanja stolačkog ogranka MH u očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta. ”Poseban smo naglasak dali tom desetogodišnjem jubileju ove naše manifestacije koja je iz godine u godinu sve prepoznatljivija i posjećenija. Poseban je ugođaj ovdje među svim ovim stećcima na nekropoli koja je za sve nas jedno posebno nadahnuće. To nas naravno veseli a ujedno i obvezuje da nastavimo pripremati i raditi s još većim intezitetom. To ovaj grad i regija svakako zaslužuju, istaknuo je dr. Mladen Bošković, predsjednik ogranka MH Stolac.

 

Stećci na Radimlji, u Vidovu polju.

Njih, brojkom: 133.

Još stećci na Radimlji i u Stocu.

Njih, brojkom: 10 000.

Između njih čempresi; i čiope zrakom kruže.

Stećci. Stojećci. Ovi prvi - vidljivi. Oni drugi - nevidljivi.

Prvi - iz srednjega vijeka. Drugi - iz dvadesetog stoljeća. Pod stećcima - usnuli romari.

Prvima - ocvale riječi kamenom. Drugima - začepljena usta olovom.

Prve - osluškujemo.

Drugi - šutnjom svjedoče.

Ovi prvi - ušli u knjige, kataloge, škole, muzeje.

Ušli u povijest, u našu svijest. Oni drugi - na silu im

oduzeli riječ.

Prvi - broje stoljeća. Drugima - desetljeća se broje. Čempresi i svibanj bdiju nad njihovim mirom.

Pod stećcima - kameni sanjari.

Prvih: neznan broj.

Drugih: peteroznamenkast broj.

Prvi - razne dobi.

Drugi - cvijet mladosti. Ovdje… Prvi se našli na kraju životnog puta. Drugima, ovo bijaše kraj Križnoga puta. Hrvatskog Križnog puta. I jedni i drugi, obilježeni znamenom križa.

Stećci, stojećci, bilizi, kami, mramori. Do njih pjesnici

i čempresi postrojeni.

Uspravni kao svijeće. Dozivaju imena.

Pjesnici: stihom. Čempresi: žubornim cvrkutom ptica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije