pravo javne posudbe

Piscima najviše 40.000, a najmanje po pedeset kuna

'27.11.2007., Zagreb - Knjizevnik Zoran Feric u svojoj radnoj sobi s omiljenim predmetima. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
08.10.2013.
u 15:30

Autori čekaju da Ministarstvo kulture odobri Pravilnik DHK, kako bi počele isplate koje već kasne

Kada će pisci, prevoditelji i ilustratori dobiti novčanu naknadu za knjige koje su se lani posuđivale u hrvatskim županijskim knjižnicama? Prema Pravilniku koji je u lipnju prihvatilo Društvo hrvatskih književnika, obračun i isplate trebali su biti gotovi do 1. listopada. Ministarstvo kulture je za tu namjenu ove godine odredilo dva milijuna kuna, od čega bi 200.000 kuna išlo u Fond za poticanje umjetničkog stvaralaštva. Autorima bi za raspodjelu ostalo 1,8 milijuna kuna.

Iako je DHK Pravilnik i Ugovor još u srpnju poslao Ministarstvu kulture, stručne službe do kraja rujna nisu osmislile nadopune pa posao u vezi s obračunom i isplatom nije ni počeo.

Ministarstvo finišira

U Ministarstvu tvrde da su pri kraju posla. Prema Pravilniku DHK-a koje ima licenciju za provedbu ovog zahtjevnog i u nas pionirskog posla, određeno je da bi najveća naknada trebala biti 40.000 kuna, a najmanja pedesetak kuna. Sredstva ispod i iznad tog cenzusa išla bi u Fond za poticanje stvaralaštva o čijoj bi raspodjeli odlučivali po jedan predstavnik DHK, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Hrvatskog društva književnih prevoditelja i ULUPUH-ove sekcije, u kojoj su i ilustratori.

Podatke o broju posudba dužna je prikupiti i obraditi Nacionalna i sveučilišna knjižnica, ali samo od županijskih knjižnica (ima ih osamnaest), što ljuti autore dječjih knjiga, koji bi voljeli da su u sustav prikupljanja podataka uključene i školske knjižnice. NSK je podatke za 2012. prikupila i objavit će ih na webu u trenutku kada posao s obračunom bude gotov. Jedinični iznos koji je osnovica za računanje iznosa naknade dobiva se kada se ukupan iznos naknade podijeli s ukupnim brojem posudaba. Tada se jedinični iznos množi s brojem posudaba svakog pojedinog autora, no pisci dobivaju 100 posto od tako dobivenog iznosa, prevoditelji 40 posto, a ilustratori 10 posto (tj. pedeset posto ako je ilustrirana polovica knjige). Autori koji ne žele da DHK za njih radi obračun prava na javnu posudbu moraju ga o tome izričito obavijestiti u pisanom obliku. I dok je Hrvatska ove godine autore za posudbu knjiga odlučila obeštetiti s dva milijuna kuna (oko 250.000 eura), manja Slovenija lani je za to izdvojila 600.000 eura.

Najposuđivaniji autori

Koji bi pisci ovim uvođenjem prava javne posudbe mogli "podebljati" novčanike? NSK krije podatke, ali prema podacima Knjižnica grada Zagreba o najposuđivanijim naslovima u posljednjih 365 dana, najbolje stoji Zoran Ferić s romanom "Kalendar Maja". U stopu ga slijedi Mani Gotovac s autobiografskim knjigama, a tu su i "Smogovci" Hrvoja Hitreca te "Hotel Zagorje" Ivane Simić Bodrožić i "Čudo u Poskokovoj Dragi" Ante Tomića. No, to su parcijalni podaci i tiču se samo najposuđivanijih naslova.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije