Rekorderi

Pije se domaća šljivovica i loza te jeftini konjaci i vinjaci

Alkohol
12.02.2013.
u 09:36

Po konzumaciji: žestokih alkoholnih pića po glavi stanovnika BiH je druga u Europi, a peta u svijetu a u regiji smo, po količini ispijene šljivovice i srodnih pića, još nenadmašni

Dok Europljani u prosjeku popiju tri čašice alkohola dnevno, Bosanci i Hercegovci ispijaju dvije i pol čašice, sudeći po tome, stanovnici BiH su tu negdje s Europljanima, barem kada je alkoholu riječ. Međutim, statistika u BiH pokriva samo potrošnju tvorničkih pića, ali ne i potrošnju domaće rakije i vina, pa se može zaključiti da smo u ovoj neslavnoj disciplini praktično svjetski rekorderi.

Piju se žestoka pića

Građani BiH, starosti 15 i više godina, u prosjeku godišnje popiju po 7,08 litara žestokog alkoholnog pića, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Stoga smo po konzumaciji “žeste” po glavi stanovnika drugi u Europi, a peti u svijetu, u konkurenciji 188 zemalja.

- Vino, posebice ono skuplje, pije samo probrani dio bh pučanstva a slično je i viskijem ili drugim skupljim pićima. U BiH se najčešće konzumira domaća loza i šljivovica, te razni konjaci i vinjaci lošije kvalitete, kaže Mladen Gašpar, dipl.ing. agr. i stručni savjetnik za vinogradarstvo u Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar. U kojoj mjeri smo skloni ovom poroku najbolje pokazuje podatak da su Rusi, inače poznati po potrošnji žestokih alkoholnih pića (prvenstveno votke), poziciju iza nas, odnosno šesti na planeti, s ispijenih 6,88 litara po stanovniku godišnje. U regiji smo, po količini ispijene šljivovice i srodnih pića, nenadmašni jer Srbijanac godišnje popije 3,42, Makedonac 2,08, Hrvat 1,91, Slovenac 1,33 litra, dok Crnogorcima još nije mjeren broj čaša koje iskape. Zabrinjava činjenica da prosječan stanovnik naše države mjesečno “dokuči” dno gotovo 20 čašica (0,03 litra) žestokog alkohola. Inače, ukupno gledano, prema podacima SZO, nismo među zemljama čiji žitelji popiju najviše alkohola u svijetu, jer nas mnoge države “pobjeđuju” u ispijanju piva i vina.

Potrošnja vina

Na rang listi najvećih proizvođača vina na prva tri mjesta su Italija, Španjolska i Francuska. U tim zemljama popije se godišnje oko 50 litara vina po stanovniku. U Hrvatskoj je potrošnja vina po stanovniku 28 litara, dok je u BiH ta brojka znatno manja, odnosno 2011. godine je iznosila 5,4 litra po stanovniku. -Prije rata BiH je imala 5 781 hektar vinograda, dok danas ima 3 250 hektara prekrivenih vinom lozom, tvrdi dr. Marko Ivanković s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Svjetska zdravstvena organizacija u izvješću o alkoholu i zdravlju navodi da se najviše alkohola konzumira u industrijski razvijenim zemljama na „sjevernom dijelu zemljine kugle“. Tu si i Argentina, Australija i Novi Zeland. Alkohol se najmanje konzumira u zemljama u kojim su muslimani većinsko stanovništvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?